OPASNA ZARAZNA BOLEST ŠIRI SE MEĐU NEVAKCINISANOM DECOM Celi razredi na antibioticima, koje su šanse da i u Srbiji zavlada veliki kašalj?
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Veliki kašalj zahvata uglavnom mlađu populaciju - decu predškolskog i školskog zrasta i lečenje traje i po mesec dana.

Radi se o visoko zaraznoj infekciji disajnog sistema, a karakterišu je napadi kašlja koji se zavšavaju dugotrajnim i hrapavim udahom. 

U susednoj Hrvatskoj, u dve škole su trenutno u toku dva talasa koja tačno pokazuju koliko je bolest opasna. 

Prvo je bolest potvrđena kod troje učenika jedne osnovne škole, onda kod nekoliko njihovih najbližih kontakata, a onda su sada celi razredi na antibioticima.  

Iako je veliki kašalj bio gotovo iskorenjen upotrebom vakcina koja je u sklopu kalendara redovne vakcinacije, sa smanjenjem obuhvata vakcinacije i širenjem teorija zavere među roditeljima, ponovo se javio. 

Moguća upala pluća

Komplikacije do kojih bi moglo doći kod male dece zbog velikog kašlja je, između ostalog, upala pluća. Tokom pretpandemijskih godina su zabeležena i dva smrtna slučaja novorođenčadi zaražene ovom bolešću.

- To je jedna od najzaraznijih infektivnih bolesti uopšte. Nakon nedelju do deset dana počne da se razvija kašalj, koji je tipično suv, u napadima, i češći noću pa pacijenti imaju osećaj da se guše, imaju osećaj nedostatka vazduha. Vrlo često deca povraćaju i nemaju povišenu temperaturu, rekao je dječji infektolog Goran Tešković.

Koja je verovatnoća da veliki kašalj dođe u Srbiju teško je sa sigurnošću reći. Kako je za Alo! izjavila pedijatar Lidija Mirić, dobra vest je da se u ovom periodu manje putuje. 

- Dobro je da nije u toku turistička sezona, da ne ide naš narod tamo i da ne dolaze iz Hrvatske ovde kao u vreme leta, jer se veliki kašalj prenosi direktnim kontaktom, kapljično. Loša vest je da je i kod nas smanjen obuhvat vakcinacije, tako da nije isključeno ovako nešto. Prošle godine je bilo nekoliko slučaja, ali nadam se da ćemo ih sada izbeći - objasnila je Mirić. 

Ovim povodom ona je opet apelovala na roditelje da shvate da su ove stare, proverene vakcine spasile milijarde života i da ne podležu uticaju teorija zavere i izlažu decu opasnosti, već da poštuju kalendar imunizacije. 

Bakterija glavni krivac 

Uzrokuje ga bakterija Bordetella pertussis, a izvor bolesti je isključivo bolesnik koji je zarazan 2-4 nedelje od početka bolesti. Bolest je tipična kapljična infekcija, ulazna vrata su sluzokože respiratornog trakta. Obolevaju najčešće predškolska deca od 1-5 godina ali i odojčad.

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading