beograd
Foto: Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ (STF)

- Priliv stranih turista iznosi 25 odsto. Priliv domaćih turista je manji iz objektivnih razloga zato što smo dali u ovoj godini manje vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji, a i zbog toga što su se naši građani oslobodili pandemije i putovali u Grčku ili Tursku - rekao je Memić. 

Dodao je da je bilo za očekivati da će građani Srbije ove godine više putovati na turističke destinacije van zemlje u odnosu na prošlu godinu kada je i dalje postojao strah od pandemije koronavirusa.

Memić je istakao da je za 250 odsto povećan broj kineskih turista u odnosu na prošlu godinu, a kao glavni razlog naveo je kovid mere za putovanje koje više ne postoje u Kini. 

- Kada uporedimo sa 2019. kada su kineski turisti bili po broju nočenja i po broju dolazaka prvi, mi sad već imamo u ovoj godini, računajuchi od marta meseca, većii broj noćenja kineskih turista - objasnio je ministar. 

Podsetio je da je Kina dala preporuke svojim građanima za putovanje u Srbiju i napomenuo da će zajedno sa premijerkom Srbije Anom Brnabić putovati u Kinu kako bi nastavili razgovore sa kineskim turoperaterima. 

- Zaista mislim da ćemo postići dobre dogovore da oni dođu ovde kod nas i da napravimo zajedno jedan memorandum između njihovih turoperatora i naših turoperatora - kazao je Memić. 

Kakve rezultate očekuje do kraja godine po pitanju dolazaka turista, Memić je rekao da misli da će Srbija preći dva miliona turista u ovoj godini.

- Ide nam decembar, Nova godina, otprilike bi trebalo da bude onako na istoj razini negde oko 20 odsto priliva što se tiče stranih turista, moje neka procena je da ćemo ići iznad te brojke - istakao je ministar. 

Memić je objasnio da su ruski turisti prvi po prilivu zbog ukrajinske krize. 

- Oni ovde borave, plaćaju boravišne takse. Mi imamo taj devizni priliv, uspeli smo da i političkim odlukama privučemo turiste. Računa se ono što je evidentno, to je da oni borave i ostavljaju novac u našoj zemlji - zaključio je Memić.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading