Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Savetuje se nošenje adekvatne obuće, štapa koji bi poslužio u slučaju potrebno da se reaguje, i upozorava da zmije ne treba dirati golim rukama.

"Zmije se brane, one nas napadaju kada se osete ugroženim", rekla je za RTS dr Verica Božić iz niškog Zavoda za urgentnu medicinu.

"Nekada postoji samo jak bol, i kreće da otiče ekstremitet gde je ujed izvršen. Najbitnije je da se tada osoba stavi u stanje mirovanja, i mobilisati, ako se radi o ekstremitetu. Ukoliko se radi o glavi, licu ili o ujedu direktno na krvni sud, to su mnogo brže reakcije i tu je potrebno što pre doći do zdravstvene ustanove, ili pozvati Zavod za urgentnu medicinu, našu hitnu pomoć, da intervenišemo u što kraćem roku", dodala je sagovornica RTS-a.

Kaže da ne treba primenjivati neke stare metode kao što su krstasto zarezivanje i isisavanje jer to, kako tvrdi - neće pomoći.

Doktorka Božić je potvrdila i da mesto ujeda izgleda drugačije kada je u pitanju otrovnica: "Kreće da se javlja otok i promena boje kože, to je ono što nam je znak."

BONUS VIDEO

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading