OVA BOLEST 3 PUTA VIŠE POGAĐA ŽENE Može da izazove depresiju i anksioznost, nije bezazleno
Foto: Pixabay

Napadi migrene mogu trajati između četiri i 72 sata, a ovi pacijenti su u dvostruko većem riziku da budu depresivni i anksiozni.

Postoji više od 200 vrsta glavobolja koje možemo podeliti na: primarne koje nemaju poznati uzrok i javljaju se kao zasebno oboljenje i sekundarne koje su posledica nekog drugog oboljenja.

Migrena, kao primarna glavobolja, predstavlja veliki medicinski problem, ukazali su stručnjaci na panel diskusiji „Znanje je zdravlje“ posvećenoj glavoboljama održanoj na 29. Festivalu zdravlja u Beogradu.

- Migrena je među prvih deset bolesti na svetu koji su uzrok onesposobljenosti pacijenata, a najčešće se javlja u dobi između 25. i 55. godine s tim da pogađa tri puta više žena nego muškaraca - izjavio je Doc dr Milija Mijajlović, neurolog i podsetio da poseban problem predstavlja hronična migrena gde osoba ima glavobolju 15 ili više dana u toku jednog meseca.

Simptomi uključuju: težak jednostrani, pulsirajući bol u glavi, mučninu, povraćanje i ekstremnu preosetljivost na svetlost, zvuk, dodir i miris.

Doc dr Aleksandra Radojičić izjavila je da više od 90 odsto obolelih nisu u stanju da rade ili normalno funkcionišu tokom migrenoznog napada, koji može da traje između 4 i 72 sata.

Okidači i lečenje na svoju ruku

Važno je spomenuti da postoje i okidači koji mogu da izazovu napad migrene: nedostatak sna, stres, propuštanje obroka, premor, dehidracija, alkohol (npr. crno vino), fermentisana hrana (sirevi, suvo meso), vežbanje, jarka ili trepćuća svetla, intenzivni mirisi i visoki tonovi.

Doc dr Mijajlović je naglasilo da delimično zbog nerazumevanja okoline ili neprepoznavanja težine tegoba sa kojima se suočavaju u okviru zdravstvenih sistema, osobe koje pate od migrene često praktikuju samomedikaciju, tj. lečenje na svoju ruku, što podrazumeva uzimanje lekova za ublažavanje glavobolje po potrebi. To predstavlja medicinski problem jer ne samo da ne pomaže pacijentima na duže staze nego često može da dovede do kontraefekta ukoliko se lekovi uzimaju bez nadzora i preporuke lekara.

Utiče i na libido i na karijeru

U okviru panel diskusije Dr Aleksandar Stanić je istakao da migrena sprečava ljude da provode vreme sa bližnjima, umanjuje seksualnu želju, kod trećine obolelih, smanjuje i kvalitet rada, a prema istraživanju zdravstvenih profesionalaca čak 50 odsto obolelih izjavilo je da je migrena uticala na njihovu karijeru.

Čak 85 odsto pacijenata izjavilo je da generalno javnost ne shvata bolest ozbiljno, pa samim tim nemaju adekvatnu podršku i razumevanje društva u celini, dok je 50 odsto obolelih izjavilo da je čekalo tri ili više godina na postavljanje dijagnoze.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading