Srbiju će zahvatti tri hladna talasa ove zime
Foto: Alo/Foto ALO!

 U subotu, 02. decembra veći deo dana umereno oblačno vetrovito i dalje veoma toplo sa maksimalnom sličnom kao u petak od 15 do 22 stepena Celzijusa, a u Timočkoj Krajni maglovito sa temperaturom do 8 stepeni. Krajem dana na severozapadu Vojvodine dolazi hladni front koji će usloviti naoblačenje, pojačan severozapadni vetar kišu i pad temperature. Hladni front do nedelje ujutru stići će do samog juga Srbije i doneti osetniji pad temperature - naglasio je Ristić.

On je objasnio da đenovski ciklon nastavlja svoj put preko Balkana na severoistok tako da mi u Srbiji nećemo imati neke bitnije padavine u nedelju a biće pretežno oblačno.

- Povremeno sa slabijim snegom na jugoistoku slabe kiša podnevna temperatura biće u osetnijem padu ponegde i za 20 stepeni i kretaće se od 2 do 5 stepeni - kaže on.

Polarni vrtlog i hladan artički vazduh tokom sledeće nedelje odlazi polako na sever i severoistok i pa ustupa mesto vlažnom i toplijem vazduhu sa Atlantika.

zima

Alo/ Nikola Todorović/Vladimir Marković

 

 

- Početkom sledeće nedelje hladno sa minimalnom temperaturom od -5 do 0 stepeni dok će najviša dnevna biti između 0 i 5 stepeni. Od utorka, 5. decembra počinje košava a od srede 6. decembra porast dnevnih temperatura, tako da će najviša dnevna biti između 5 i 10 stepeni. Takođe sa otopljenjem u drugom delu sledeće nedelje stižu i oblaci koji donose kišu u nižim i sneg na višim planinama - objasnio je on.

Ristić kaže da se u drugoj polovini decembra ponovo očekuju prodori hladnijeg vazduha koji mogu doneti pojavu snega i u nižim predelima, promenljivo vreme uz brzo smenjivanje hladnijih i toplijih dana zadržaće se do kraja decembra.

- U hladnijim danima najniža temperatura kretaće se od -5 do 0, a najviša dnevna temperatura kretaće se od 0 do 5 stepeni, u toplijim najniža od 0 do 5 stepeni, a najviša od 5 do 10 stepeni - kaže on..

Ove zime sibirski anticiklon uticaće u nekoliko navrata na vreme u Evropi ali i kod nas i doneće veoma niske temperature i dosta snega većem delu Evrope. Njegov dolazak najverovatnije posle Nove Godine ali se ne može isključiti i pre već u drugoj ili trećoj dekadi decembra.

- Ukoliko dođe do prodora hladnog vazduha sa istoka temperatura će pasti ispod nule padaće sneg uz umerene jutarnje mrazeve od -10  do -5 stepeni Celzijusa, prognozira Ristić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading