NASTAVNIK OD MUKE OSMISLIO SLAGALICU ZA UČENJE SLOVA "Deca ne znaju da pišu, ni svoj rukopis ne mogu da pročitaju"
Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

"Ne želim da naša deca zaborave svoje pismo, hoću da im pomognem i napravio sam jednu slagalicu - ispričao je Bojković za Južne vesti. 

“Svetina slagalica” ima preko 100 elemenata, sadrži velika i mala slova, svako slovo se ponavlja više puta, a ima i znakova interpukcije pa mogu da se sastave čitave rečenice.

Svetina slagalica

S. V.

 

"Slagalica je osmišljena da učenici koji su savladali pisana slova sada mogu da se poigraju sami, međusobno ili sa roditeljima, bakom i dekom. Igra je takva da deca treba prvo da prepoznaju slova, zatim da pravilno okrenu slovo, sastave reči i rečenice pri čemu treba da vode računa o pravilima pisanja" - objašnjava Sveta Bojković.

Na ideju da osmisli slagalicu, Sveta je došao jer je kao razredni starešina želeo da svedočanstva koja daje učenicima lepo izgledaju - napravio je program na računaru, slovo po slovo doterivao i napravio poseban font.

"Nakon izvesnog vremena počeo sam da razmišljam gde da nađem primenu ovog prelepog i jedinstvenog ćiriličnog fonta. Kolega koji ima laser izrezao mi je slova kojima sam hteo da pišem poruke za decu na zidovima u školi gde sam radio" - priča nastavnik.

Svetina slagalica

S. V.

 

Nakon toga odlučio je da taj font pretvori u slagalicu, ali nije stao sa novim idejama - izradio je šablone za štampana i pisana slova ćirilice.

"Učenici prvog razreda savladaju pravilno povlačenje olovke po nekim konturama iz šablona, a kasnije i po šablonu za slova" - objašnjava Sveta Bojković koji bi voleo da se njegov patent nađe i u osnovnim školama ili predškolskim ustanovama. 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading