VIŠE OD 10 ODSTO MLADIH IMA PROBLEMA SA MENTALNIM ZDRAVLJEM Okidač za to stanje društvene mreže
Foto: Shutterstock

Pozivajući se na podatke iz studije Global Burden of Disease iz 2019, tim brazilskih i kanadskih univerzitetskih naučnika upozorio je na period od detinjstva do ranog odraslog doba u kojem postoji „povećana podložnost nastanku mentalnih poremećaja„.

- Postoji visoka prevalencija mentalnih poremećaja koji pogađaju decu i mlade ljude, pri čemu jedna od deset osoba (ili 293 miliona) starosti od 5 do 24 godine širom sveta živi sa dijagnostikovanim mentalnim poremećajem - saopštila je AMA pre objavljivanja rada u JAMA Psichiatry krajem januara.

Mentalni poremećaji povezani sa samoubistvima

Otkrili su takođe da se „oko petina svih invaliditeta povezanih sa bolestima“ može pripisati „mentalnim poremećajima“ u starosnoj grupi od 5 do 24 godine, za koju su rekli da „sadrži jednu četvrtinu doživotnog tereta mentalnih poremećaja“.

Tim je rekao da bi trebalo sprovesti više istraživanja koja ciljaju na uže opsege tih starosnih grupa.

- Mentalni poremećaji su povezani sa visokim stopama napuštanja školovanja, niskom ekonomskom produktivnošću, zatvaranjem, samoubistvom i beskućništvom, među ostalim negativnim ishodima koji utiču na pojedince, porodice i društvo u celini - rekli su oni.

Društveni mediji imaju uticaj na pogoršanje mentalnog zdravlja

Druga nedavna istraživanja ukazala su na širenje društvenih medija kao pokretač pogoršavanja mentalnog zdravlja među mladima a osnivač Mete Mark Zakerberg izvinio se u januaru roditeljima čije je zdravlje dece narušeno korišćenjem aplikacija njegove kompanije, uključujući Fejsbuk i Instagram.

Istraživanje koje je prošle godine objavio Galup otkrilo je da jake veze između roditelja i dece mogu pomoći u suzbijanju negativnih efekata društvenih medija, piše hina.hr

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading