krštenje u crkvi
Foto: Shutterstock/Foto: shutterstock.com

Prema mišljenju ljudi nateži greh koji čovek može da uradi je ubistvo, a sa tim se slažu i brojni zakonu. Međutim, prema Starom zavetu, postoje mnogo teže stvari za koje svako od nas može da odgovara.

Po Bibliji nerazdvojno jedinstvo je suština braka. Odmah u raju, Bog je uveo jasan princip neraskidivosti braka. Božja izjava „oni će biti jedno telo“ Isus Hrist je objasnio: “što je Bog sastavio čovjek da ne rastavlja!” (Matej 19,6). Brak je dakle deo Božijeg stvaralačkog poretka. U Novom zavetu, odnos između muža i žene upoređuje se sa odnosom Hrista prema crkvi, koji je idealan (Efescima 5,21-33). Između supružnika treba da vlada uzajamna ljubav. Moraju jedno drugom biti podređeni. 

Nevera, nasilje, sebičnost, bolesna ljubomora i razne izopačene seksualne veze mogu duboko poremetiti vezu para. Zato Biblija jasno govori o vernosti partnera (2 Mojsijeva 20,14). Prava ljubav je odgovorna, strpljiva, saosećajna, ne zavidi, nije sebična, ne misli o zlu, već se raduje istini i pokriva greh, osim ako partner ne ostane u njemu (opis prave ljubavi pogledajte u 1. Korinćanima 13, 4-7; Priče 10,12; 1 Petrova 4, 8). Prava ljubav razlikuje greh od grešnika – on ljubi čoveka, a mrzi zlo.Bog ne voli  razvod (Malahija 2,16). Prekinuta veza sa Bogom donosi nesuglasice u odnosu sa najbližom osobom. Bog mrzi  kršenje bračnog ugovora, jer on mu je svedok.Život donosi mnoge teške situacije. Greh kvari međuljudske odnose. 

Stari zavet kaže da je požuda i neumerenost žene opasnija od ubistva. Naslednici bludnice su prokleti do 10 kolena.

O tome najbolje svedoči priča o ženi kralja Davida. Naime, Mihala je prebacila svom mužu kada je igrao od radosti „pred Gospodom“ i ponašao se, kako joj se činilo, neprilično za kralja. Doživela je osećaj superiornosti i prezira prema svom mužu – i kažnjena je tako što je postala jalova.

Ispostavlja se da se za ubistvo potomci kažnjavaju do četvrtog kolena, za preljubu - do desetog kolena, a prezir i osećaj superiornosti dovode do toga da deca jednostavno prestaju da se rađaju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading