Dragan Pantić
Foto: Privatna arhiva

Šta se radi i koja je procedura u slučaju nestanka deteta, kao i to koji koraci se preduzimaju tokom istrage, objašnjava za Alo! bezbednosni analitičar Dragan Pantić.

Kada je reč o nestanku deteta, u tom trenutku je najbitnija tačna informacija gde i kada je nestalo dete, jer je reč o takozvanoj polaznoj tački istrage.

- Nakon prve informacije da je neko nestao i uzimanje osnovnih informacija, kada se, na primer, radi o ruralnoj sredini, od te tačke nestanke se kreće u dalju potragu. Dok jedni tragaju za osobom, inspektori uzimaju izjave od bližnjih, jer je takva procedura. Pored toga normalno je i da se bližnji podvrgnu poligrafskom ispitivanju, kao i da se uzmu njihovi mobilni telefoni da bi se proverilo s kim su sve bili u kontaktu - objašnjava Pantić.

Prema njegovim navodima, ukoliko potraga, kao u slučaju nestanka Danke, ne da rezultate na tom području koje je označeno, istraga se širi u više pravaca i ništa se ne prepušta slučaju.

- Kada su ruralne sredine u pitanju, praksa je pokazala da postoji mala verovatnoća da se radi o otmici, jer u tim sredinama svako svakog zna, te se brzo reaguje - objašnjava Pantić, i dodaje:

- Pored toga proveravaju se granični prelazi, naplatne rampe, svako mesto na potencijalnom putu na kome se nalaze nadzorne kamere. Ujedno se obavezno proveravaju bazne stanice u bližem i širem pojasu. Međutim, ukoliko se na taj način ne otkrije ništa, odnosno ne pronađe bilo kakav trag, istraga se vraća na početak i ponovo se proverava da li je osoba koja je prijavila nestanak sve rekla, jer postoji mogućnost da je zbog toga policija imala pogrešnu polaznu tačku istrage. Tek kada se utvrdi tačna informacija, onda slučaj bude i rešen - kaže naš sagovornik.

 

 

BONUS VIDEO: 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading