AMERIČKI AMBASADOR POKOPAO ALBANCE Ne mogu da dođu za sto samo sa zahtevima
Shutterstock

 

Dijalog između Beograda i Prištine traje već 10 godina i, u poslednje vreme, utisak je da je iznalažanje kompromisnog rešenja sve dalje. 

 
Nakon što su se u junu ove godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastali prvi put da razgovaraju o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jedini rezultat razgovora je bio da razgovor treba da se nastavi. 


To je učinjeno u julu i bilo je jasno da nikakvog napretka nema. Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak poručio je kako je sastanak pokazao "vrlo različite pristupe prema normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije". 
 
Međutim, pre nego što su se oba sastanka sa malom efikasnošću dogodila, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri poručio je da su SAD nezadovoljne odugovlačenjem dijaloga Beograda i Prištine. Tri meseca nakon te izjave, Godfri se u izjavi za 021.rs osvrnuo na dijalog i njegov napredak. 
 
"Svi se slažemo da mora da postoji produktivan dijalog između Beograda i Prištine i da ljudi ne mogu da dođu za sto sa zahtevima, a da ne budu spremni na kompromis. Svaki dogovor između Beograda i Prištine će zahtevati kompromis na obe strane i mora da postoji obostrana spremnost za razgovor. SAD podržavaju dijalog uz pomoć Evropske unije. Očekujemo da će se odvijati u pravcu tako da i Beograd i Priština napreduju na svom putu ka EU", poručuje Godfri. 

AMERIČKI AMBASADOR POKOPAO ALBANCE Ne mogu da dođu za sto samo sa zahtevima

Printscreen

 

 

 
Nakon drugog neuspelog sastanka sa Kurtijem, Vučić je otputovao u Skoplje, gde se sastao sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, Zoranom Zaevim i Edijem Ramom. Tom prilikom su potpisana tri sporazuma koja bi trebalo da ojačaju ekonomske pozicije tri zemlje. Tada je najavljeno i da postoji mogućnost da od 1. januara 2023. između tri zemlje ne bude granica, ako se prevaziđu slabosti administracije, kazao je Vučić. Takođe, inicijativa "mini Šengen" preimenovana je u "Otvoreni Balkan", koji je, kako je rečeno, otvoren za sve.


 
Godfri se osvrnuo i na ovaj momenat.
 
"Zadovoljan sam što sam nedavno video dodatne korake ka većoj regionalnoj ekonomskoj integraciji, da se pokaže ljudima da bolja saradnja u regionu doprinosi i njima samima, da je njihova budućnost svetlija i da imaju snažniju ekonomiju na kojoj mogu da rade efektivnije", zaključuje ambasador SAD Entoni Godfri. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading