SRPSKA LISTA SE OBRATILA KVINTI Traže zaustavljanje egzodusa srpskog naroda
Facebook

"Obraćamo Vam se u ime srpskog naroda sa Kosova i Metohije, prenoseći Vam narodne molbe i očekivanja da iskoristite ogroman, svoj lični, kao i autoritet poštovanih država koje predstavljate na ovim prostorima, da hitno zaustavite egzodus našeg naroda sa svojih vekovnih ognjišta", navodi se pismu u koje je Tanjug imao uvid, a koje je Srpska lista najavila na poslednjoj konferenciji za medije. 

U pismu je Srpska lista skrenula pažnju da se nasilje nad srpskim narodom u pokrajini koje traje više od dve decenije, intenziviralo od 2021. godine i dolaska Aljbina Kurtija na vlast, s ciljem "progona i uništenja svega srpskog sa ovih prostora" i istakla da "na Kosovu ne postoji ljudsko pravo koje režim Aljbina Kurtija nije prekršio kada su Srbi u pitanju".

"Poslednja u nizu tih drastičnih mera protiv Srba je odluka o ukidanju dinara, odnosno platnog prometa, kojom se izaziva finansijski kolaps srpskog naroda na ovim prostorima. Srbi su njome stavljeni u najteži položaj od sukoba 1999. godine i faktički primorani na ubrzano iseljavanje sa ovih prostora", piše u dopisu i detaljno se navode pojedinačna davanja i plaćanja.

Kako je istaknuto, ako se ima u vidu da se iz budžeta Srbije uplaćuje 31.831 plata, 29.115 penzija, 2.430 stipendija, više od 31.000 socijalnih davanja, ta odluka će bez izvora prihoda ostaviti 100.000 Srba. 

"Dodatno, sve institucije srpskog sistema, počev od zdravstva, prosvete, socijalnih službi, narodnih kuhinja, sportskih i kulturnih kolektiva nadalje neće moći da funkcionišu, jer im se prekidom platnog prometa onemogućava prijem novca za zaposlene, kao i vršenje bilo kakvih uplata. Tako na primer naši studenti neće imati novac od stipendija, ali neće moći ni da plate školarine, prijave ispita ili studentski dom i hranu u menzi. Niko od Srba neće moći da plaća kredite, račune i obezbedi hranu za svoju decu. Posebno će biti problem sa građanima kojima je nažalost za svakodnevni život biti potrebna odgovarajuća socijalna pomoć, koja neće moći biti isplaćena. Rečju, nijedna obrazovna i zdravstvena institucija u ovim uslovima neće biti u mogućnosti da nadalje funkcioniše, a čak će i naši najstariji sugrađani, opterećeni različitim bolestima, ostati bez penzija i mogućnosti da sebi obezbede hranu i lekove, kao i da redovno izmiruju svoje račune", upozorava se u dopisu Srpske liste. 
Pismom se predstavnicima Kvinte ističe da će snabdevanje hranom, lekovima i sanitetskim materijalom zdravstvenih ustanova koje pružaju usluge Srbima, ali i Albancima, Bošnjacima, Romima, Gorancima i svim ostalim građanima biti nemoguće. 

"Ukoliko ova katastrofalna odluka ipak ostane na snazi, nemojte da gajite sumnje da Kosovo i Metohija neće ostati bez Srba. Oni su njome direktno namerno stavljeni u izuzetno nepovoljan i neljudski položaj i uslove života, koji se može podvesti pod genocidne namere kosovskih institucija", piše u pismu.
Srpska lista zaključuje da predstavnici najmoćnijih zemalja sveta "imaju kapacitet da osiguraju da se ova Kurtijeva namera ne realizuje i da se njihovim snažnim i konkretnim potezima može sprečiti egzodus srpskog naroda sa svojih vekovnih ognjišta". 

"Verujući u Vašu odlučnost da Srbi opstanu na ovim prostorima kao građani, čija se prava bezuslovno i neupitno poštuju, iskreno se nadamo i očekujemo da vidimo Vaše hitne reakcije po ovom pitanju. One su zaista neophodne pre nego što nastupe katastrofalne i nepopravljive demografske posledice po opstanak našeg naroda", ističe se u pismu Srpske liste i poziva na očivanje mira. 

Dodaje se da Srpska lista veruje da su ambasadori Kvinte i sami svesni da bi formiranje Zajednice srpskih opština i poštovanje potpisanih sporazuma iz Dijaloga sprečilo mnoge od ovih antisrpskih akcija, ali je sada više nego jasno zašto od njenog formiranja režim Aljbina Kurtija permanentno beži i odbija da ispuni dogovoren.

Srpska lista je u svom dopisu skrenula pažnju i na činjenicu da se na udaru režima Aljbina Kurtija našlo čak '80 viđenih Srba pod politički motivisanim i konstruisanim istragama', čak i najugledniji i najpoštovaniji Srbi, od lekara, profesora, političara i privrednika, sve do novinara i umetnika.

U pismu se navode i neosnovana hapšenja Srba, problemi s kojima se suočavaju naši povratnici južno od Ibra koji se pritvaraju pod lažnim optužbama, na oduzimanje srpske zemlje nelegalnim eksproprijacijama na kojoj se grade policijske baze, ali i na činjenicu da je Kurtijev režim krenuo sa prekrajanjem istorije i otimanjem i imovine Srpske Pravoslavne Crkve. 

U dopisu se notiraju i upadi u KBC Kosovska Mitrovica, zatvaranje ambulante u Prištini i maltretiranje i privođenje srpskih zdravstvenih radnika, ali i zatvaranje srpskih institucija u Peći, Istoku, Klini, a koje su trebale biti osnov za izgradnju Zajednice srpskih opština kao krovne institucije srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

BONUS VIDEO


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (22)

Loading
Mila

08.02.2024 14:20

Dosta su temlje Kvinte cutale creme je da se Kurtiju stane na crtu. Nemoze nas narod ovako da terorise svakodnevno

Rade

08.02.2024 14:24

Srpski narod nikada nece odustati od svojih ognjista na Kosovu i Metohiji

Gordan

08.02.2024 14:24

Srpski narod na Kosovu i Metohiji mora neko da zastiti od Kurtija i njegovog terora

Tanja

08.02.2024 14:27

Baš me zanima hoće li se velike sile udostojiti da zaustave teror Kurtija jer Srbi na Kosmetu ovo ne mogu više da izdrže.

Zlaja

08.02.2024 14:28

Mora se izvršiti na Kurtija da se sprovede u delo osnivanje ZSO

Vuk

08.02.2024 14:29

Uz nas narod smo na KiM i necemo dozvoliti da ih Kurti maltretira! Boriceo se za njih i nasaed Kosovo!

Slavka

08.02.2024 14:41

Sada je na ambasadorima KVINTE da reaguju i koliko toliko pomognu ugroženom srpskom narodu na KiM.

Ana

08.02.2024 14:45

Srbija ima pravo da zahteva podršku međunarodne zajednice u suočavanju s pretnjom separatizma i terorizma na Kosovu i Metohiji.

aca

08.02.2024 14:48

Vreme je da se stane na put ovom ezgodusu nad nasim narodom i da Kvinta pocne konkretne poteze da vuce a ne da se sve zavrsi na cutanju ili upozoravanju Kurtija kome to nista ne znaci.

seka

08.02.2024 14:49

To sto Kurti radi nsaem narodu nije samo krsenje sporazuma i Rezolucije vec direktno krsenje ljduskih prava na koje niko do sada nije reagovao.

ceca

08.02.2024 14:50

Vreme je da Kvinta nacini neki potez i zaustavi ovaj teror koji sve vise uzima maha i nema potrebu da stane, a dokle god se cuti samo je nas narod taj koji iz dana u dan ispasta.

Una

08.02.2024 14:52

Činjenica je da Kurti pravi poteze u cilju etničkog čišćena Srba sa KiM. Verujem da će Vučić dati sve od sebe da olakša život ljudima na KiM.

Gaga

08.02.2024 14:53

Kurti na sve načine otežava život našim ljudima na KIM.

Uroš

08.02.2024 14:54

Zaista nezgodna situacija za Srbe na KiM trpe razne pritiske i teror od strane Prištinskih predstavnika vlasti

Tanja

08.02.2024 14:54

Nimalo prijatna situacija kada se čuje šta se sve našem narodu na KiM radi, to niko ne zaslužuje posebni što oni tamo žive vekovima.

Tijana

08.02.2024 14:56

Kurti je rešio da sve Srbe protera sa KiM ali i on i svi njegovi mentori moraju da znaju da i im se ta želja neće nikada ostvariti.

Zoka

08.02.2024 14:57

Srbija je spremna da zaštiti svoj narod na na KiM i to moraju svi da znaju.

Filip

08.02.2024 14:58

Na svaki mogući način Kurti pokušava da izvrši etničko čišćenje Srba sa KiM.Država će sve učiniti da pomogne našem narodu!!!

Sanja

08.02.2024 15:00

Nedostatak reakcije međunarosne zajednice svojevrsna je podrška predstavniku vlasti u Prištini da donosi jednostrane odluke.

Zora

08.02.2024 16:26

Krajnje je vreme da se teror nad srpskim narodom na KiM zaustavi.

Micika

08.02.2024 17:46

Svim silama uz Srbe da im se vrate osnovna ljudska prava

Maki

08.02.2024 17:47

Na svaki nacin Srbija skrece paznju na cutanje o teroru Srba od strane Kurtija nedopustivo je da svakodnevno trpe provokacije