OPERACIJA "POVRATAK 2000." Vojska Jugoslavije planirala da se vrati na Kosovo i Metohiju odmah nakon bombardovanja, formiran je odred sa specijalnom misijom! (FOTO/VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

Za ove potrebe VJ je formirala je "Kosovski odred", jedinicu pod komandom generala Momira Vukadinovića. Glavna namena ove jedinice bila je da se ona prva vrati na Kosovo.

Zvanično ime ove jedinice bilo je Treći odred specijalne namene i većinom su ga činili pripadnici Vojske Jugoslavije, kao i određeni broj obučenih pripadnika MUP-a Srbije. Odred je navodno činilo 9,5 odstvo pripadnika rođenih na teritoriji Kosova i Metohije. Procenjuje se da je brojao oko hiljadu ljudi, međutim pravi broj pripadnika jedinice ostala je tajna.

Očekivalo se da jedinica bude meta albanskih terorista, pa su u njene redove birani najbolji.

Nakon teške i profesionalne obuke, "Kosovski odred" 1. septembra 2000. godine izveo je taktički vežbu sa bojevim gađanjem na poligonu Petlovo bojište kod Pirota. Zašto je vojska izabrala baš ovaj poligon ostaje nepoznato, međutim može se pretpostaviti da je plan bio da se ona upotrebi na prostoru južne srpske pokrajine.

Smotru jedinice izvršio je tadašnji načelnik Generalštaba VJ general Nebojša Pavković, a prisustvovali su članovi državnog rukovodstva, visoki predstavnici UN i skoro ceo vojnodiplomatski kor iz Beograda.

OPERACIJA

Foto: Alo/ilustracija

 

Nakon smotre, pripadnicima odreda je saopšteno da se "u sledećih mesec dana" čeka komanda za povratak na Kosovo.

Za ovu vežbu i namere Vojske Jugoslavije ubrzo su saznale i zapadne sile, tako je sredinom septembra 2000. godine komandant Mirovne misije na KiM, britanski general Majkl Džekson uputio telegram u Generalštab VJ. 

U telegramu je pisalo da se preduzimaju mere za prihvat "mirovne misije", ali da za tako nešto još nisu stvoreni uslovi, pa se predlaže da se dolazak srpske vojske odloži za decembar.

Da li su zapadne sile namerno sugerisale odlaganje povratka vojske na Kosovo, znajući za scenario rušenja sa vlasti tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića?

Posle 5. oktobra i državnog udara u Beogradu, koji je uz organizaciju zapadnih obaveštajnih službi i finansijsku pomoć od skoro 100 miliona dolara izvela koalicija DOS, novo državno rukovodstvo Srbije odustalo je od povratka srpske vojske u južnu pokrajinu.

Nakon dolaska nove vlasti, ubrzo je usledila i reorganizacija Vojske Jugoslavije, izvedena po instrukcijama sa Zapada. Vrhunski oficiri koji su se herojski suprotstavili NATO agresiji i teroristima OVK, smenjeni su i penzionisanu u obračunu sa takozvanim "ratnim kadrovima". General Vukadinović je penzionisan, a "Kosovski odred" nikada nije dočekao da ispuni svoj zadatak.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
KKK

01.01.2022 08:09

Da je tako uradjeno, sasvim bi bilo drugacije danas !!!

Dragi

01.01.2022 14:08

Zapad i Amerikanci su se uvek bavili prevarama i obmanama