MONIKA SPREMNA ZA MALU MATURU Igor Jurić posetio žrtvu Malčanskog berberina u Nišu i odneo joj matursku haljinu
Alo

Monika (15) iz Niša danas se trudi da ispravi sve nepravde sudbine i da živi normalnim tinejdžerskim životom, nakon što je pre dve i po godine preživela pravi pakao. Iako se ovog slučaja danas retko ko seća, Igor Jurić ju je obišao i poklonio joj sve ono što je potrebno za proslavu male mature.

Jurić je Moniku nazvao pravim herojem ove zemlje.

- Posetili smo našu dragu devojčicu iz Niša, dete koje je preživelo otmicu i koje je heroj ove zemlje. Ona se priprema za poseban dan, malu maturu, i mi smo joj uz pomoć dobrih ljudi obezbedili sve da to veče dočeka i proslavi onako kako i zaslužuje, kao princeza - kaže Jurić.

Da podsetimo, Moniku je kidnapovao i držao u zatočeništvu Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin. Podsetimo, on je devojčicu držao 10 dana u zatočeništvu, terao je da kilometrima hoda šumom ka knjaževačkim selima i držao u trošnoj kući.

Devojčica je danas odlična učenica osnovne škole u naselju Brzi Brod. Traume polako padaju u zaborav, uprkos drugim problemima, pre svega materijalnim.

Zajednička borba

U Novom Sadu održan je sastanak članova Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Novog Sada i predstavnika Centra za nestalu i zlostavljanu decu (Fondacija Tijana Jurić). Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, Igor Jurić, kao i predstavnici Subotice, Aranđelovca i Opštine Vlasotince.

MONIKA SPREMNA ZA MALU MATURU Igor Jurić posetio žrtvu Malčanskog berberina u Nišu i odneo joj matursku haljinu

Alo

 

- Fondacija Tijana Jurić sprovodi projekat „Zajedno protiv vršnjačkog nasilja“ u okviru projekta  Beogradske otvorene škole „Dijalog promena“ uz finansijsku podršku Evropske unije. Jedna od glavnih aktivnosti u narednom periodu biće borba protiv vršnjačkog nasilja. Zahvalan sam i Milošu Vučeviću i Aleksandru Vučiću što u ovu borbu ulazimo zajedno - kaže Jurić.

Njena majka Aleksandra kaže da traume sigurno neće nikada potpuno nestati, da Moniku monstrum proganja i dalje u snovima i to je nešto što ne može lako da se zaboravi, ali da bi joj uslovniji život mnogo pomogao „da strašne trenutke ostavi iza sebe“.

- Zaista smo u teškoj situaciji. Iz ove kože se ne može. Pored svih muka koje smo preživeli, sada se borimo za golu egzistenciju. Robi ode na pet ili šest dana, uradi neki posao i tako se dovijamo. Ja moram da budem uz ćerku. Jeste da ona sada ima 15 godina, mnoge stvari obavlja sama bez problema, ali opet, u ovom periodu moram da budem uz nju - rekla je Aleksandra.

Ona kaže da su im mnogi obećavali pomoć, ali malo ko je i pružio.

- Mnogi su obećavali, ali ništa. Nama je sada potrebno da makar ne mislimo na te osnovne kućne potrepštine. Ovaj plac i kuća gde sada živimo nisu podeljeni vlasnički tako da i nema baš mesta da se proširi. Ne znam - priča Aleksandra, i dodaje:

- Devojčica piše knjigu i to ponekada ide lako, ponekada teško. Dodaje svaki dan ponešto. Nadam se da će u toku ove godine da završi svoju ispovest, a za objavljivanje ćemo videti.

Prvi u Srbiji osuđen na doživotnu

Jovanović je prva osoba koja je u Srbiji osuđena na doživotnu robiju, jer je samo 20 dana nakon što je uveden novi zakon kojim je omogućena kazna doživotnog zatvora kidnapovao i držao u zatočeništvu Moniku. Uhvaćen je na lokalnom groblju u rodnom selu Malča gde se vratio jer su mu bili potrebni lekovi.

MONIKA SPREMNA ZA MALU MATURU Igor Jurić posetio žrtvu Malčanskog berberina u Nišu i odneo joj matursku haljinu

Alo

 

- Njegovo puštanje na slobodu predstavljalo bi rizik po novu žrtvu, a ovo je jedina kazna koja će ga sprečiti da ponovo izvrši isto delo - navela je sutkinja Višeg suda u Nišu, prilikom obrazlaganja presude.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading