NAČISTO POLUDEO, DELI LEKCIJE POGLAVARU SPC Kurti bi da vodi crkvenu politiku umesto patrijarha
Alo

Premijer lažne države Kosovo zabranio je srpskim političkim predstavnicima da prisustvuju ovom svetom činu, a kako Alo! saznaje, ustoličenju će prisustvovati samo oni Srbi koji žive u tom delu Kosova i Metohije.

Kurti je direktoru Kancelarije za KiM i njegovom pomoćniku, Petru Petkoviću i Ivanu Vujiću, zabranio da uđu u južnu srpsku pokrajinu. Ulazak na KiM zabranjen je i ministru za nauku i tehnološki razvoj Nenadu Popoviću, kao i predsedniku Komisije za nestala lica Veljku Odaloviću. Ovo je potvrda našeg pisanja da Kurti ustoličenje patrijarha Porfirija želi da sakrije od javnosti i svede na događaj unutar Crkve.

NAČISTO POLUDEO, DELI LEKCIJE POGLAVARU SPC Kurti bi da vodi crkvenu politiku umesto patrijarha

Tanjug

 

Komentarišući ove zabrane, Kurti je rekao da je mnogo značajnije to što je na tzv. Kosovo došao patrijarh Porfirije nego da je došao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. Pored toga, on je patrijarhu poručio da bi trebalo da se udalji od Rusije.

- Treba da se fokusiramo na patrijarha koji je dobio dozvolu. To je vrlo dobro i on može da ode do Patrijaršije. Bilo bi dobro da se kao poglavar Srpske pravoslavne crkve distancira od Kremlja i osudi invaziju Rusije na Ukrajinu i na taj način doprinese miru i bezbednosti - rekao je Kurti, koji je sebi dao slobodu da usmerava i govori patrijarhu SPC šta bi trebalo da radi i kako da se ponaša. Kurti je ovo izjavio uz prisustvo šefa kancelarije EU u Prištini Tomša Sunioga, koji je ostao nem na ovu skandaloznu izjavu.

NAČISTO POLUDEO, DELI LEKCIJE POGLAVARU SPC Kurti bi da vodi crkvenu politiku umesto patrijarha

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da Aljbin Kurti nema nikakve ingerencije nad SPC, niti može da daje instrukcije patrijarhu Porfiriju.

On je na Tviteru, povodom Kurtijeve izjave da patrijarh Porfirije treba da se distancira od Kremlja i politike i da je njegova poseta Kosovu značajnija nego Petkovićeva, rekao da, za razliku od Kurtija, patrijarh govori reči ljubavi.

- Nema Aljbin Kurti nikakve ingerencije nad SPC niti može da daje instrukcije patrijarhu Porfiriju. Dok iz usta i srca patrijarha srpskog izlaze poruke mira i bratske ljubavi, Kurti zna samo za mržnju i ratne pokliče. Zato nek s dužnim pijetetom posmatra i sluša Porfirijeve mudre reči - rekao je Petković.

Patrijarh srpski Porfirije danas će biti ustoličen u najsvetiji tron arhiepiskopa pećkih i patrijarha srpskih u Pećkoj patrijaršiji. Patrijarh će u drevnoj svetinji, na praznik Pokrova presvete Bogorodice, služiti Svetu liturgiju uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Patrijarh srpski Porfirije stigao je u sredu u Pećku patrijaršiju. Tamo ga je dočekalo sveštenstvo, ali i srpski narod koji još uvek živi u okolini Peći.

Rizik da Elektro-severu 
bude oduzeta dozvola

Evropski posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak koji boravi na KiM rekao je da je s Aljbinom Kurtijem razgovarao o registarskim tablicama i implementaciji energetskog sporazuma jer, kako je kazao, postoji rizik da Elektro-severu bude oduzeta dozvola.

- Razgovarali smo jer, kao što znate, rok za promenu registarskih tablica ističe 31. oktobra i veoma je važno za nas i Evropsku uniju da znamo kakvi su planovi i da sprečimo moguću eskalaciju situacije. Postoji rizik da će Elektro-severu biti oduzeta licenca. Razgovarali smo o ovim pitanjima i bilo mi je važno da ih prenesem premijeru Kurtiju. Biću u Beogradu po tom pitanju u ponedeljak - istakao je on.

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading