NEMAČKA TESTIRA LASERSKO ORUŽJE Ispaljeno po prvi put
Foto: Printscreen/Youtube

Fregata klase Sachsen je navodno uspešno angažovala nekoliko bespilotnih letelica, dokazujući svoju sposobnost da obara više ciljeva na kratkim i veoma kratkim dometima.

Test vatrene vatre potvrdio je mogućnosti elektrooptičkih senzora i radara HEL-a, rekao je Rajnmetal, koji zajedno razvija oružje sa nemačkim proizvođačem raketa MBDA. Mornarica je bila u stanju da proceni interakciju između svih komponenti i procedura, od hvatanja mete do angažovanja.

Testiranje će se nastaviti do sredine 2023. godine, izazivajući HEL-ove sposobnosti u različitim scenarijima. Rezultati će pomoći da se utvrdi šta treba da se uradi da bi oružje postalo potpuno operativno, rekao je Rajnmetal. „Trenutna ispitivanja su postavila osnovnu fazu za uvođenje laserskih sistema oružja i sposobnosti u Bundesver – sposobnosti čija relevantnost nikako nije ograničena na mornaricu. Odbrambena industrija napreduje sa laserskim sistemima koji će pomoći u zaštiti trupa koje su raspoređene u opasnosti u višestrukim primenama.

Zapadne vojske se utrkuju da unaprede svoju odbranu od napada dronovima, za koje Pentagon vidi da dominiraju ratištima u budućim sukobima. „Dronovi će biti važni u prvoj bici sledećeg rata kao što je artiljerija danas“, rekao je prošlog meseca brigadni general američke vojske Kurt Tejlor, nakon što je izveo vežbu „roja“ dronova u kojoj je učestvovalo 40 kvadrokoptera.

Laseri se vide kao potencijalno značajan deo rešenja za napade dronovima i druge izazove protivvazdušne odbrane. Američki i izraelski odbrambeni izvođači složili su se u julu da zajednički rade na izgradnji novih visokoenergetskih laserskih sistema oružja - preneo je RT.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading