KARADŽIĆ ZAPOČEO ŠTRAJK GLAĐU? Advokat Petronijević: Ako mu se nešto desi, zna se ko je odgovoran!
Foto: EPA/EPA/ PETER DEJONG

"Pošto nemam nikakvog kontakta sa njim, moja jedina pretpostavka je da je on i dalje u potpunoj izolaciji, a neke informacije su čak posredno dobijene, da je započeo i štrajk glađu, ali za to ne mogu da vam dam potvrdu", rekao je Petronijević za medije.

On je objasnio da Karadžić nije zatvorenik Ujedinjenog Kraljevstva već Ujedinjenih nacija i da Velika Britanija ima obavezu da poštuje pravila UN.

"To je problem iz koga proizilazi sve ovo", rekao je Petronijević i dodao da su odgovorne UN kao krovna organizacija koje su potpisale ugovor sa Velikom Britanijom za izdržavanje kazne i da su dužne da prate izvršenje tih sankcija.

Pored njih, vrlo ozbiljnu odgovornost nosi i nova predsednica Haškog suda za bivšu Jugoslaviju (Grasijela Gati Santana), smatra Petronijević.

Petronijević je u razgovoru naveo i da za Karadžića ne važe međunarodno priznata "Mandelina pravila", po kojima osuđenik treba da služi kaznu u mestu najbližem njegovom prebivalištu.

 

 

Karadžiću, kaže Petronijević, ne može da se uplati novac, on ne može da kontaktira, ne može da prima posetu, odnosno, kako je rekao, moguće je jednom mesečno u trajanju od dva sata, ali su uslovi za dobijanje vize za Veliku Britaniju otežani, gotovo nemogući.

Kaže i da naša država, kao i Bosna i Hercegovina može da traži poboljšanje uslova, ali u ovakvoj međunarodnoj situaciji to je, dodaje, teško i komplikovano.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
kockarnica

31.10.2022 18:49

Zašto nije štrajkovao glađu kada se kockao i prokockao novac koji je sakupila dijaspora?