DA LI JE RADOVAN ŽIV? Porodica već mesec dana nema nikakav kontakt niti informacije o Karadžiću
Foto: Tanjug

Ni porodica niti bilo ko drugi već mesec dana se nije čuo sa Radovanom Karadžićem, pa je zabrinutost sa sudbinu prvog predsednika RS, koji služi kaznu u Velikoj Britaniji, sve veća. Tolika, kako kaže izvor našeg lista blizak porodici Karadžić, da se oni pitaju i da li je uopšte živ, jer nikakvih vesti o njemu nema.

Kako kaže naš sagovornik, poslednje što se zna jeste da je Karadžić prebačen u strogu izolaciju, a i pre toga su mu u zloglasnom zatvoru na ostrvu Vajt gažena sva moguća prava.

- Niko ne zna ništa o Radovanu. Ranije su, makar na kašičicu, stizale neke informacije, a sada bukvalno ništa. Porodica je iz dana u dan sve zabrinutija. Pokušavali su na različite načine nešto da saznaju, međutim, apsolutno bez uspeha. Samo zid ćutanja - ističe izvor Alo! i dodaje da nisu pomogla ni mnogobrojna obraćanja Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove, koji je pravni sledbenik Haškog tribunala i nadležan je po prirodi stvari i za osuđenike, odnosno poštovanje njihovih ljudskih prava, ma gde da služe kaznu.

Goran Petronijević, Karadžićev advokat pre dvadesetak dana izjavio je da je došlo do strahovitih narušavanja Karadžićevih osnovnih ljudskih i zatvorskih prava, te poručio da će, ukoliko mu se išta desi, za to direktno biti odgovorna britanska vlada, jer Karadžić nije zatvorenik Ujedinjenog Kraljevstva već Ujedinjenih nacija i da Britanija ima obavezu da poštuje pravila UN.

Podsetimo, da se bilo šta sazna o Karadžiću nije pomogla ni intervencija tadašnjeg srpski član Predsedništva BiH, a sada novoizabranog predsednika Republike Srpske, Milorada Dodika. On je zatražio od predsednice mehanizma Grasiele Gati Santana da u okviru svojih nadležnosti interveniše kod Vlade Velike Britanije da odmah preduzmu potrebne mere da se zaustavi zatvorski teror nad Karadžićem, ali nije dobio nikakav odgovor, baš kao ni porodica.

Plašim se, setite se Miloševića

Svetozar Vujačić, advokati i prijatelj Radovana Karadžića potvrdio je naša saznanja, navodeći da je situacija takva da ga ništa ne bi iznenadilo.

 - Od njih se svašta može očekivati, videli smo i u slučaju Miloševica da se ispostavilo na kraju da su mu ubrizgali lek za visok pritisak i da je on bukvalno pukao kao balon. Karadžić i Mladić su u odnosu na ostale krupne zverke, a evo vidimo kako postupaju sa njima. Karadžić je jak mentalno, ipak je neuropsihijatar, moze da izdrži dosta pritisaka, ali ipak u ljudskim granicama, a ono što oni rade nisu ljudske granice – naveo je on.

Kako su ga sve maltretirali

- oduzet mu sav novac, pa ne može ništa da kupi ni da telefonira

- oduzet mu kompjuter

- stavljaju ga često u potpunu izolaciju

- trpi konstantne uvrede

- ne dobija adekvatnu hranu i lekove

- nema kontakt s porodicom

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Bardo

12.11.2022 15:28

Ko je njega poznavao, ni pakao mu neće teško pasti!

bez žaljenja

12.11.2022 17:39

Prokockao pomoć koju je sakupila dijaspora i pokrao iz banke 50.000.000 KM.