Aleksandar Vučić
Foto: Alo/Foto: Alo!

Pripreme za svečani događaj i sama odlikovanja su izgledali ovako:

Ovim povodom, u zgradi Predsedništva Srbije okupile su se brojne ugledne ličnosti iz srpskog političkog, društvenog i verskog života.

Među više od sto nagrađenih su diplomate, profesori, akademici, kniževnici, sportisti kao i više institucija. Svečanosti prisustvuju premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri u vladi, patrijarh srpski Porfirije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici Srba iz regiona kao i brojne zvanice.

U okviru obeležavanja Dana državnosti i svečanosti dodele sretenjskih priznanja večeras je počeo multimedijalni program "oživljavanja" zgrade Starog dvora kome je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

19:35 - Odlikovanja dodeljena, nastavlja se proslava Dana državnosti

Čestitkama svim dobitnicima završena je ceremonija odlikovanja. Najavljene su 3D svetlosne instalacije, vuzuelni spektakl "Slava i trajanje", a od 20:30 časova vatromet u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Banjaluci...

19:27 - Obraćanje Bele Balinta

Akademik Bela Balint je pozdravio sve okupljene i poručio:

Bela Balint

Alo!

 

- Svi vi koji svojim prisustvom uveličavate ovaj skup, ali i praznik svih građana Srbije, obraćam se u ime svih nagrađenih. Po profesiji sam lekar, ali sam i književnik. Kako je Čehov rekao, medicina mi je supruga, a književnost moja draga. Što se tiče drage supruge, ime joj je Srbija, a prezime država - mala ali slobodna. Dozvolite da spomenem tri magična broja, to su 22 i 220. Sretenje se slavi kao Dan državnosti od 2002. godine, a pre 220 godina istorija je dobila novi tok. Kao vođa ustanka biva izabran Kaađorđe i započeta je buna protiv dahija. Posle je donet Sretenjski ustav, označivši početak demokratije i ustavnosti. Što se tiče pojma reči sreće, Ivo Andić kaže, što ne boli to nije život, što ne prođe nije sreća. Apsolutne sreće nema, ona je u traženju. I da li smo zaista zaslužili ove izuzetne nagrade? Postoje 3 vrste ljudi, oni koji vide, oni koji vide kada im se ukaže, i oni koji ne vide. Četvrta kategorija su vizionari. Radeći decenijama, imali smo viziju da činimo dobrobit za Srbiju. Nagrade, čiji smo današnji dobitnici mi, nas i obavezuju. Da damo doprinos, damo detalje delimične celine, zbog čega smo danas i tu. U ime svih nas, zahvaljujem se, gospodine, rpedsedniče, na ukazanoj časti i poverenju danas, kada se stavi ustavotvornost, na ovim svečanim odličjima - rekao je Balint.

19:10 - Nastavljena ceremonija dodele odlikovanja

Ordenom Zasluga za odbranu i bezbednost I stepena posthumno su odlikovani: Goran Radević, pripadnik MUP-a, Tomislav Fatić, pripadnik MUP-a, poginuo na zadatku. 

Zlatna medalja za hrabrost Miloš Obilić: Spomenko Kostić, najmlađi pripadnik vojske RS, Oliver Zajić, mašinbravar sa KiM, poginuo sa 17 godina kada je telom stao ispred mlađeg brata da ga zaštiti od metka, Miloš Stojanović i Stefan Stojanović, ranjeni na Badnji dan 2023, Davorka Čančarević i Marko Rodić, dispečeri, jer su sprečili železničku tragediju, Robert Ostrogonac, mašinovođa Srbijavoza.

Zlatnu medalju za revnosnu službu za izuzetne zasluge i rezultate pokazane na dužnosti odbrane i bezbednosti odlikovani su pripadnici MUP-a Vladimir Janković i Jovica Spajić.

Zlatnom medaljom za zasluge odlikovan je ministar trgovine Tomislav Momirović, zbog sklapanja ugovora o slobodnoj trgovini sa NR Kinom.

Zlatnom medaljom za izuzetne rezultate u privrednim delatnostima odlikovani su Takaši Šimizu, izvršni direktor kompanije Toyo Tires, Roman Strakoš, direktor Bros Srbija, porodična firma Auto Mirko iz Prokuplja, prehrambena industrija Budimka DOO Požega.

Zlatnu medalju za zasluge u muzičkoj umetnosti odlikovani su: pevačica Zorica Brunclik, Mirko Kodić, harmonikaš, grupa Kerber, Leontina Pat, kompozitor, tekstopisac, direktor hora "Čarolija", Marina i Marija Gobović, interpretatorke srpske izvorne muzike.

Zlatnom medaljom su odlikovani AKUD "Španac", Jan Nemček, graditelj violina, Selomir Marković, čuvar spomenika na brdu Čegar kod Niša, Društvo za informatiku Srbije. Blaženka Trivunčić, profesorka srpskog jezika na Sorboni, Jasmina Filić, majka 12 dece iz Kragujevca, Seladin Kurtagić, poljoprivrednik iz Sjenice, Snežana Paunić, poljoprivrednica iz Badovinaca, Dejan Stošić, Fransoa Goruel, za humanitarnu delatnost, Zoran Jovanović, za unapređenje položaja srpske zajednice u Švajcarskoj, dr Marko Lopušina, pisac i novinar.

18:55 - Obraćanje Igora Mirovića

Predsednik Pokrajinske vlade je poručio sledeće:

Igor Mirović

Alo!

 

Mirović je tokom govora u Predsedništvu istakao da Prvi srpski ustanak, koji je takođe podignut na današnji dan 1804. godine, od strane "seljaka iz Beogradskog pašaluka", nisu pokrenuli glad i materijalne nedaće, već duša i volja vođa.  

"Najviša vrednost i snaga, bila je ličnost i mučenička duša Voždova, i čvrsta volja i ruka Karađorđeva. U tek nekoliko rečenica koje ste upravo čuli, jedan od najvećih srpskih književnika Miloš Crnjanski je sasvim precizno sažeo dve poruke koje treba izgovoriti na početku svake besede posvećene Sretenju gospodnje 1804. kada je na zboru u Orašcu doneta odluka o podizanju Prvog srpskog ustanka, a koje mi i danas slavimo i kao dan državnosti naše otadžbine", naveo je Mirović.  

On je istakao da je prva poruka da se tog dana, nakon vekova "ropskih lanaca i tame" začela nova, slobodna Srbija.  

"Druga poruka je da velike i prelomne istorijske događaje mogu da pokrenu samo ljudi nesporne genijalnosti i odvažnosti. Koji vide daleko ispred svog doba i spremni su da urade sve što na putu do cilja mora da se uradi. A baš to je sažeto u jednu besmrtnu reč - Vožd", naveo je Mirović.  

Predsednik Pokrajinske vlade je poručio i da je Karađorđe na početku ustanka rekao austrijskom generalu da neće pristati na pomirenje sa Dahijama.  

"Dakle da pristane na produžetak ropstva. Rekao je - gospodine, oprostite na vašem trudu i dolasku, ali od mira ništa nema i od sada ćete čuti i videti bojeve. Tako je konačno otpočeo istorijski proces ponovnog uspostavljanja, odnosno rekonstitucije srpske državnosti, definitivno izgubljene padom Smedereva polovinom 15. veka. Proces koji će u godinama i decenijama koje su sledile prolaziti kroz teške iskušenja, ali koji niko neće moći da zaustavi", rekao je Mirović.  

On je dodao da su u ovom procesu odlučujuću ulogu imali i snaga, mudrost i volja vođa.  

Mirović se u besedi osvrnuo i na Sretenjski ustav i istakao da je bez obzira na to što je opstao samo pet nedelja, bio jedan od prvih i najliberalnijih ustava u tadašnjoj Evropi.  

Predsednik Pokrajinske vlade je poručio i da Dan državnosti Srbije zaslužuje naš najdublji naklon i našu večnu zahvalnost.

18:40 - Prikazan je multimedijalni segment oživljavanja vožda Karađorđa uz pomoć veštačke inteligencije

18:22 - Počela dodela odlikovanja

Sretenjskim ordenom prvog stepena odlikovani su predsednik Skupštine RS Nenad Stevandić, mati Haritina Pantić, igumanija Pećke patrijaršiji, koja je tu 62 godine, Bela Balint, akademik i hematolog. Zoran L. Kovačević, biohemičar, Ninoslav Radovanović, kardiohirurg, Rajko Kuzmanović, predsednik ANU RS, specijalna bolnica Banja Koviljača, OŠ Mihajlo Dudić, Letopis Matice srpske, specijalna bolnica Banja Koviljača, OŠ Mihajlo Dudić. Muzej grada Beograda, Politika AD, Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKCS, RTS Radio Beograd, Košarkaški savez Srbije, NID Novosti AD.

Aleksandar Vučić

Foto: Alo!

 

Sretenjski orden drugog stepena dobili su:

Episkop niški Arsenije, Narodno pozorište Republike Srpske, KBC Kosovska Mitrovica, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Institut za nuklearne nauke "Vinča", Galerija Doma Vojske Srbije Beograd, Institut za mentalno zdravlje.

Sretenjski orden trećeg stepena dobili su:

Manastir Tumane, Bogoslovija Sveta tri Jerarha manastira Krka, primarijus dr. Slavko Krstić, ginekolog u OB u Pasjanu, doc. dr Aleksandar Đogo, endokrinolog u KC Crne Gore, Radomir Uljarević, književnik iz Crne Gore, Filmske novosti, Narodna biblioteka "Jefimija" Trstenik, Hor RTS "Kolibri", Škola za muzičke talente "Ćuprija".

Ordenom Srpske zastave drugog stepena odlikovani su:

Marko Kovač, bivši ministar pravde Crne Gore, Mohamed Naphan, bivši ambasador Palestine u Beogradu.

Aleksandar Vučić

Foto: Alo!

 

Ordenom Srpske zastave trećeg stepena odlikovani su:

Hari Aleks Rus, ambasador Mađarske pri Savetu Evrope, dr Mojjmir Vrlik, počasni konzul RS u Slovačkoj, Sijan Micevski, počasni konzul RS u Bitolju (posthumno, orden prima supruga Violeta Micevska).

Ordenom Karađorđeve zvezde I stepena posthumno je odlikovan Dejan Milojević, proslavljeni srpski košarkaš i trener. Takođe, ovim ordenom odlikovana je NJKV princeza Katarina Karađorđević, Svetlana Vujović, redovni profesor Medicinskog fakulteta, Vera Kovač Vitkai, operska pevačica, Nikola Pejaković, glumac, reditelj, scenarista i muzičar

Orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena dobili su: 

Dragana Radovanović, dr endokrinolog Đuro Macut, UKCS, Dragana Vujić, načelnica odeljenja za transplantaciju, prof. dr Zoran Radovanović, radiolog, Miodrag Grbić, gostujući predavač na Biološkom fakultetu u Beogradu, Biljana Čekić (Dara iz Jasenovca), Goran Vukomanović, kardiolog, prof. dr Jasmina Janković, pijanistkinja, magistar Nikola Kitanovski, operski pevač, Aleksandra Kovač, srpska kompozitorka, Pavlina Radovanović, devojčica sa anđeoskog glasa sa Kosova.

Pavlina je zatim otpevala pesmu "Orahovcu bašto rajska".

18:01 - Obraća se Aleksandar Vučić

- Danas, 40 dana posle Božića, slavimo Sretenje, najvažniji datum u verskom, istorijskom i političkom kalendaru Republike Srbije. Za nas je ovo crveno slovo, mnogo toga smo započeli i završili. Borba protiv zuluma i nepravde počela je sa dva važna događaja srpske države - oslobodilačka revolucija i uređenje države - počeo je predsednik.

- I jedan i drugi su tesno povezani, ali ću danas da ukažem na najvažniju vezu među njima. Ta veza su ljudi, koji su imali snage da ta dva dela iznesu, čak i po cenu svojih života. Srbija je danas odsjaj njihove vatre. Istorija je jasna - sve mi možemo da zamislimo, ali bez tih ljudi, spremnosti, snage i vere, ni jedan posao ne može da bude ne završen, nego ni započet. Karađorđe, i ljudi koji su se na Sretenje okupili u Marićevića jaruzi, knez Miloš, Dimitrije Davidović, Mileta Radojković... svi oni nisu samo zasluženo i večno očevi ove nacije, nego i najbolji primer moći koja leži među običnim ljudima - kaže Vučić.

Aleksandar Vučić

Foto: Alo!

 

- Naravno, Prvi Srpski Ustanak i Sretenjski Ustav su rezultati dugotrajnih istorijskih procesa, tokom kojih je u silne nesreće raslojavanja i raseljavanja jedan narod uspeo da preživi i da sačuva i razvije taj duh iz kojeg se rađa najbolji ljudski revolucionarni materijal. Vekovima ranije Srbija je bila zemlja bez ljudi. Deo naroda je otišao ka moru i Mlecima, deo je u dve velike seobe prešao dve velike reke i dopao pod vlast i zaštitu Austro-Ugarskih Cezara. Oni koji su ostali izborili su se oko onoga što im je preostalo, patrijarhalne zajednice oko svoje vere i oko predanja nekada slavnoj Nemanjićkoj državi. U XVIII. veku Srbiji u kom god carstvu da žive, žive na granici kao vojnici i oni koji služe vojnim potrebama. To je podrazumevalo i neku vrstu autonomije i različite povlastice, ali je to prouzrakovalo i sasvim novo povezivanje iz kojeg je nastala svest o tome da nismo tek tako nestali kao narod, nego da nas ima na raznim stranama. Priče uskoka i hajduka sa juga i rodoljubive progresivne ideje sa severa donele su u Srbiju novi vetar slobode i novu nadu da je moguće ponovo stvoriti svoju državu. Divljanje dahija i bašibozuka koji su takođe naselili granicu, ubrzalo je potrebu - kaže Vučić.

- Ne smemo da zaboravimo onaj najvažniji detalj. Ljude, naše hrabre ljude, srpskog seljaka i njegovu snagu. I Karađorđa, čoveka iz siromašne porodice koji je sam izrastao, učio, vojevao, postao gazda i krenuo da sanja srpsku državu za sve nas. I nikada nije zaboravio odakle potiče. Između prvog i drugog sastanka u Orašcu, on je pešice, korak po korak obišao bukvalno čitavu tadašnju Srbiju. Ušao u svako selo, svaku kuću, razgovarao sa svakim domaćinom, čuo njihove želje, pitao šta je potrebno. Radovan Samardžić, koji je o tome pisao, kaže kako je pre ustanka Karađorđe znao tri osnovne potrebe kod Srba. Da se znaju moralni red i odnosi među ljudima, da se čuva nasleđeno i prima novo posle proveravanja, da se odluke ne donose svojevoljno, nego uvek dogovorno, jer i drugi imaju pameti. Na toj matrici Karađorđe je poveo borbu za slobodu i krenuo da stvara državu - istakao je predsednik.

Predsednik je upitao da li smo se svim srpskim herojima odužili.

Aleksandar Vučić

Foto: Alo!

 

- Kako je završio Karađorđe? Miloš je završio u progonstvu, pa su kasnije progonjeni kroz knjige koje smo učili. Jesu li naslednici njihovi bolje prošli? One koji su nam pravili vojsku, gradili železnicu, nazivali smo najvećim izdajnicima. U dvadesetom veku, o mučki ubijenom Aleksandru nismo rekli ni lepu reč, nismo mu ni ulicu dali. Ova zgrada gde sedite je napravljena, za nas Srbe, malo, nedovoljno. Zašto gledate slike Karađorđa i Miloša ravnopravo? Bista koja je uklonjena 1905. godine bila je na početku Pariske ulice, uklonile su je pristalice Karađorđevića, bile su tu biste Miloša i Karađorđa. Ja vas molim da ih vratimo, to su naši velikani - kazao je Vučić, na aplauz okupljenih.

On je kazao da samo jedna stvar u Srbiji nema cenu, a to je sloboda.

- Niko ne voli male, a pritom neposlušne. Nismo popularni. Ne vole ni male i poslušne, ni velike i poslušne, nas baš u tišini malo i cene. Ogovaraju nas kada stignu. Ne vole da osete kamičak u cipeli. Ove druge ne ogovaraju, samo ih preziru. Smatram da je dobro da biramo put slobode umesto ropskog služenja, put slobode - rekao je Vučić.

- Srbin ne voli da robuje, Srbin više od svega voli svoju slobodu i neće da služi nikome do svom rodu, svojim građanima. Došli smo dotle da nam za našu zemlju kažu "ne gledajte u prošlost, sva priznanja ćete da dobijete, samo nam konačno jedanput recite da vaša zemlja nije vaša zemlja". Da sam bilo šta slično izgovorio kao ono da će Albanija biti uz Kosovo u slučaju oružanog sukoba, čuli biste grmljavinu topova, aviona, najprljaviju kampanju. Mi nemamo potrebu da napadamo bilo koga. Nama je potrebna Evropa - kazao je Vučić, a još jednom se prolomio aplauz.

- Mi ćemo reći, mi smo Srbi, imamo srce i dušu, imamo svoju politiku. Da, čuvaćemo svoju državu, ali nećemo ni raskidati odnose sa Kinom i Rusijom. Nije važno što je Sretenjski ustav trajao tek nekoliko nedelja, temelj je postavljen, sve posle je bila nadgradnja. Poštovani laureati, ova priznanja dodeljuju se za posao kojim se nastavlja posao velikih. Nastavite da hodate i imajte na umu da su najvažniji principi postavljeni vekovima ranije, da su ih znali i Karađorđe i Miloš Veliki. Da moramo da razvijamo zemlju, ekonomski napredujemo, čuvamo mir, ali da ne damo svoju vojsku, svoju zemlju, svoje nebo. Da nikada nikome ne dozvolimo da nam uzme našu trobojku, jer ona je simbol svih naših pobeda, naše slobode. Neka živi Srbija, i čestitam svima! - zaključio je Vučić.

17:59 - Svečana ceremonija je otvorena intoniranjem himne "Bože pravde".

Ovo su dobitnici ordenja

Orden srpske zastave prvog stepena dobiće predsednik Svetskog ekonomskog foruma Berge Brende, predsednica Kineskog instituta za međunarodne odnose Čen Bo, ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina i savetnik ruskog predsednika za kulturu Vladimir Tolstoj.

Orden srpske zastave drugog stepena dobiće Mohamed Nabhan, Fedor Rosoha i Valerij Briljov. Orden srpske zastave trećeg stepena pripašće ambasadoru Mađarske pri SE Hariju Aleksu Rusu, Siljanu Micevskom posthumno i počasnom konzulu u Slovačkoj dr Mojmiru Vrliku.

Zlatne medalje za zasluge dobiće Roman Strakoš, Takaši Šimizu, Zoran Bogdanović, Centar "Casa del Sole", profesor srpskog jezika i književnosti na Univiverzitetu Sorbona Blaženka Trivunčić, slavista i penzionisani profesor "Humbolt" univerziteta u Berlinu dr Vesna Cidilko, Mauricio Manik, Klaudio Toneli, Zoran Jovanović, dr inž. Miloje Ž. Milićević, Radomir Putniković, dr. Marko Lopušina, prof. Svetlana Matić, novinar i humanista posthumno Đuzepe Zakarija, Teslin naučni centar u Vordenklifu, Fransoa Goruel, Humanitarna organizacija "Mali svet Kanada" iz Toronta, istoričar dr Ma Sipu.

Dr Aleksandar Đogo dobiće Sretenjski orden trećeg stepena, a Marko Kovač Orden srpske zastave drugog stepena.

Radomir Uljarević dobiće Sretenjski orden trećeg stepena, Nenad Stevandić Sretenjski orden prvog stepena, Spomenko Gostić, posthumno zlatnu Medalju za hrabrost "Miloš Obilić".

Narodno pozorište Republike Srpske dobiće Sretenjski orden drugog stepena, Nikola Pejaković Karađorđevu zvezdu prvog stepena, Biljana Čekić Karađorđevu zvezdu drugog stepena, Bogoslovija "Sveta tri Jerarha" u manastiru Krka Sretenjski orden trećeg stepena.

Kliničko - bolničkom centru Kosovska Mitrovica pripašće Sretenjski orden drugog stepena, Igumaniji Pećke Patrijaršije Mati Haritini (Pantić), Sretenjski orden prvog stepena, a primarijusu dr Slavku Krstiću Sretenjski orden trećeg stepena.

Miloš i Stefan Stojanović dobiće Medalju za hrabrost "Miloš Obilić"- zlatnu, Pavlina Radovanović Karađorđevu zvezdu trećeg stepena. Akademik Vlada Urošević Sretenjski orden prvog stepena, akademik Zoran L. Kovačević Sretenjski orden prvog stepena, akademik Bela Balint Sretenjski orden prvog stepen, akademik Ninoslav Radovanović Sretenjski orden prvog stepena, akademik Rajko Kuzmanović iz Republike Srpske Sretenjski orden prvog stepena.

Episkop niški gospodin Arsenije (Glavčić) biće odlikovan Sretenjskim ordenom drugog stepena, Manastir Tumane Sretenjskim ordenom trećeg stepena, a mitropolit Didimotiha, Orestijade i Suflija Grčke pravoslavne crkve gospodin Damaskin Sretenjskim ordenom drugog stepena.

Letopis Matice srpske povodom 200 godina dobiće Sretenjski orden prvog stepena, Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača povodom 165 godina Sretenjski orden prvog stepena, Osnovna škola "Dragojlo Dudić" povodom 160 godina Sretenjski orden prvog stepena, OŠ „Stepa Stepanović“ Tekeriš za 140 godina rada Sretenjski orden prvog stepena. Muzej grada Beograda biće nagrađen povodom 120 godina Sretenjskim ordenom prvog stepena, Politika povodom 120 godina Sretenjskim ordenom prvog stepena, kapo i Klinika za ginekologiju i akušerstvo - (GAK Višegradska) podom 100 godina.

Sretenjski orden prvog stepena dobić Radio Beograd povodom 100 godina, Sretenjski orden, prvog stepena i Košarkaški savez Srbije takođe povodom 100 godina, a Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu povodom 85 godina Sretenjski orden, drugog stepen.

Večernje novosti povodom 70 godina dobiće Sretenjski orden prvog stepena, Institut za nuklearne nauke "Vinča" povodom 75 godina Sretenjski orden, drugog stepena, Institut za mentalno zdravlje (60 godina) Sretenjski orden, drugog stepena, Galerija Doma Vojske Srbije (70 godina) Sretenjski orden, drugog stepena. Filmske novosti (80 godina) biće nagrađene Sretenjskim ordenom, trećeg stepena, kao i Narodna biblioteka "Jefimija" Trstenik (70 godina) Hor RTS-a „Kolibri“ (60 godina) Škola za muzičke talente u Ćupriji (50 godina).

Vera Kovač Vitkai dobiće Karađorđevu zvezdu prvog stepena, Nikola Kitanovski Karađorđevu zvezdu trećeg stepena kao i Jasmina Janković. Zlatne medalje za zasluge pripašće Mirku Kodiću, Lepi Lukić, Janu Nemčeku, graditelju violina, kao i Selomiru Markoviću, AKUD Univerzitetu u Beogradu "Španac", Leontini Pat, Marini i Mariji Gobović, grupi "Kerber" povodom 40 godina i Zorici Brunclik.

Prof. dr Svetlana Vujović dobiće Karađorđevu zvezdu prvog stepena, kao i Katarina Karađorđević, a Karađorđevu zvezdu drugog stepena prof. dr Dragan Radovanović, prof. dr Zoran Radovanović, prof. dr Dragana Vujić, prof. dr Đuro Macut i prof. dr Miodrag Grbić.

Karađorđevu zvezdu trećeg stepena dobiće dr Goran Vukomanović, a zlatnu Medalju za hrabrost "Miloš Obilić" Davorka Čančarević, dispečer, Marko Rodić, dispečer i mašinovođa Robert Ostrogonac.

Jasmina Filić, majka dvanaestoro dece dobiće Zlatnu medalju za zasluge, kao i Tomislav Momirović i Dejan Stošić. Karađorđevu zvezdu trećeg stepena dobiće Aleksandra Kovač, dok će Dejan Milojević posthumno biti odlikovan Karađorđevom zvezdom prvog stepena.

Zlatne medalje za zasluge dobiće Prehrambena industrija Budimka doo Požega, Porodična fima "Auto Mirko" Prokuplje, Društvo za informatiku Srbije, Saladin Kurtagić (sa Peštera) i Snežana Paunić (iz Badovinaca).

Goran Radević, posthumno (poginuo 1999. na KiM) dobiće Orden zasluga za odbranu i bezbednost prvog stepena i Tomislav Fatić, posthumno (poginuo 1998. na KiM), a Oliver Zajić, posthumno (poginuo 1998. na KiM) će dobiti zlatnu Medalju za hrabrost "Miloš Obilić".

Vladimir Janković (povređeni policajac) dobiće Zlatnu medalju za revnosnu službu kao i Jovica Spajić (SAJ). Odlikovanja će dobiti i 110 pripadnika Ministarstva odbrane i vojske Srbije.

Ceremonija uručenja odlikovanja biće organizovana u 18.00 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (45)

Loading
Ivana

15.02.2024 17:21

Čestitamo na odlikovanjima povodom Dana državnosti.

Tamara

15.02.2024 17:24

Bravo Vucicu,vi ste za Srbiju najbolji❤️

Mitar

15.02.2024 17:24

Velika čast za sve one koji dobijaju odlikovanje.

Una

15.02.2024 17:28

Jedva čekamo da ispratimo ovaj događaj i zaista je velika čast za ljude kojima će Vučić večeras uručiti odlikovanja.

Nina

15.02.2024 17:29

Počasti idu u ruke pravih ljudi iz ruku zaslužnog Aleksandra Vučića

Ivana

15.02.2024 17:35

Velika cast i veliki uspeh svih ovih ljudi. Cestitke.

Maja

15.02.2024 17:42

Danas je poseban dan. Dan nase drzavnosti. Da nasa drzava nastavi put uspeha uz odgovornu politiku Vucica.

Србин

15.02.2024 17:42

Срећан нам Дан државности!

Mirko

15.02.2024 17:43

Srecan nam dan drzavnosti.Zivela SRBIJA.Ziveo VUCIC🇷🇸

Ceca

15.02.2024 17:44

Veceras ce oni koji su doprineli odbrani nase otadzbine biti odlikovani. Verujem u politiku Vucica, u njegove odluke i ideje.

Ivana

15.02.2024 17:46

Ovo ce biti velika cast za sve one koji ce biti odlikovani. Na nas poseban Dan, Dan drzavnosti.

Maja

15.02.2024 17:47

Srbija danas je i ponosna i slobodna i junacka. Zelimo da Srbija nastavi put samostalnosti.

Ana

15.02.2024 17:48

Nema lepseg dana od danasnjeg za citavu nasu drzavu, treba svi da se zajedno radujemo.

Мирко

15.02.2024 17:50

Велика част заиста. Честитам одликованим.

Maja

15.02.2024 17:52

Za Srbiju je danas veliki i poseban dan a sva odlikovanja će otići u prave ruke sve cestitke

Ilija

15.02.2024 17:53

Svi dobitnici ordena veceras ce biti veoma pocastvovani.

Mila

15.02.2024 17:55

Vucic veceras nagradjuje najzasluznije gradjane.

Mara

15.02.2024 17:55

Ovo je velika čast za sve one što dobijaju odlikovanje.

Goran

15.02.2024 17:56

Sve cestitke svima koji ce biti odlikovani na Dan drzavnosti nase Srbije.

Lana

15.02.2024 17:56

Iskrene cestitke povodom Dana drzavnosti predsedniku i svim odlikovanima.

Lukas

15.02.2024 17:57

Zaista velika cast za sve koji ce biti odlikovani ordenom veceras.

Hana

15.02.2024 17:57

Ovi ljudi su to zaslužili svojim trudom i radom i ovo je veliki dan za sve njih. Bravo!

Jelena

15.02.2024 17:58

Svi zaslužni gradjani će dobiti večeras odlikovanja.

Zoran

15.02.2024 17:58

Veceras je veliko vece za mnoge. Svako ko bude odlikovan imace posebnu cast.

Ljilja

15.02.2024 17:58

S ponosom pratimo ceremoniju.Velika cast svim nagradjenima.

Jasmina

15.02.2024 18:00

Ova ceremonija odlikovanja je prilika da se istaknu primeri izuzetnosti . Hvala predsedniku Vučiću na organizaciji!

Ana

15.02.2024 18:00

Vučić je uvek tu da se zahvali i nagradi sve zaslužne građane.

MArko

15.02.2024 18:01

Veceras ce mnogi imati cast da dobiju odlikovanje vredno divljenja.

Ana

15.02.2024 18:02

Svečana manifestacija na kojoj će biti nagradjeni najbolji

Maki

15.02.2024 18:06

Sve čestitke svim dobitnicima odlikovanja .

Ika

15.02.2024 18:06

Dobiti odlikovanje je velika čast. Bravo za Vučića koji će da dodeli ova odlikovanja

Lili

15.02.2024 18:07

Velika čast za ljude koje će Predsednik da odlikuje.

Ana

15.02.2024 18:08

Svečanost je odraz poštovanja tradicije i istorije koje Srbija neguje.

Ivana

15.02.2024 18:08

Predsednik Vučić uručuje odlikovanja zaslužnim osobama . Čestitamo.

Sasa

15.02.2024 18:08

Iskrene čestitke svima koji su nešto učinili za svoju otadžbinu.

Ana

15.02.2024 18:08

Velika čas i ponos je za sve one koji će dobiti odlikovanje...

Sara

15.02.2024 18:10

Svi koji su odlikovani ordenom su to i zaslužili svojim doprinosom Srbiji

Milena

15.02.2024 18:10

Čestitke svima koji dobijaju odlikovanje.

Sara

15.02.2024 18:14

Svi koji su doprineli našoj zemlji su prijatelji.