Jašari
Foto: Printscreen/Facebook printscreen

Živeo, živeo, živeo... Adem Jašari! Ovako se klicalo zločincima OVK u centru Južne Mitrovice gde je postavljena bista Adema Jašarija njihovog vođe, kojom su Albanci ovog grada proslavili 16 godina samoproglašene nezavisnosti tzv. Kosova. I ne samo to. Na ovaj način oni su proslavili i sve one zločine koje je ovaj terorista činio na Kosovu i Metohiji. Svirepa ubistva, silovanja, premlaćivanja, paljenje srpskih imanja, manastira, crkava, pljačke... Sve to proslavljeno je 17. marta širom južne srpske pokrajine.

A sve je počelo dan ranije u selu Perane kod Podujeva kada je jedan tamošnji Albanac podigao spomenik Aljbinu Kurtiju. Slavilo se uz pesmu, iće i piće. Slavila se svaka kap prolivene srpske krvi. Albanci, oni ekstremni, zadojeni mržnjom prema Srbima i svemu što je srpsko, u Srbici su otkrili bistu Medlin Olbrajt. Jasno je zašto baš njenu jer je ova nekadašnja državna sekretarka SAD Srbe nazivala „odvratnim ljudima“, a za NATO bombardovanje naše zemlje, tokom kojeg je poginulo više hiljada ljudi, govorila je da se radi o „humanitarnoj misiji“. U Peći je podignuta portretna statua Ibrahimu Rugovi, pa se i tu slavilo, pevalo i klicalo...

Jašari

Facebook printscreen

 

 

Ipak, najviše pažnje izazvala je bista Adema Jašarija, jednog od osnivača terorističke OVK, koja je postavljena na nekoliko stotina metara od Crkve Svetog Save u Južnoj Mitrovici, hrama koji je i danas opasan oštrom, bodljikavom, žilet žicom.

Otkrivanju (ne)dela vajara Sabrija Behramija prisustvovali su, pored građana i opštinskih činovnika, i unuci Jadema Jašarija, Rifat i Bekim koji su klicali svome dedi, komandantu OVK, ne-čoveku koji je ubijao srpske policajce, civile, pa čak i Albance koji nisu podržavali ideologiju njegove terorističke grupe.

Aden Jašari je rođen u učiteljskoj porodici u selu Donje Prekaze u Drenici, gde je odmalena naučen da mrzi Srbe. Po završetku srednje škole zajedno s bratom Hamezom pridružio se terorističkim albanskim organizacijama čiji cilj je bio odvajanje KiM i pripajanje Albaniji. Na ideji stvaranja tzv. Velike Albanije Adem Jašari je osnovao svoju terorističku grupu čiji članovi su se vojno-diverzantski obučavali u Albaniji, odakle su i dobijali oružje za napade na srpske policajce, vojnike i civile. Dobio je čin majora Oružanih snaga Albanije.

Grupa koju je osnovao Adem Jašari, zajedno sa braćom Hamezom i Muratom, bila je jedan od glavnih nosilaca terorizma sve do 1998. godine. Pravili su zasede srpskim oružanim snagama, zauzimali puteve Štimlju, Dečanima, Peći, Prištini. U napadu koji su sproveli u aprilu 1996. ubili su pet osoba.

Nakon što je grupa terorista, među kojima je bio i Adem Jašari, krajem januara 1998. godine na putu Srbica-Drenica mučila putnike, koje su premlaćivali i ponižavali, stigla je policijska patrola, a zločinci au pobegli ka selu Donje Prekaze. U poteri za teroristima osnivač OVK je ranjen, a na srpsku policiju je pucano sa svih strana.

Nedelju dana kasnije, 5. marta 1998. godine, u ranu zoru, grupa terorista predvođenih Ademom Jašarijem napala je patrolu policije u selu Lauša. Mecima terorista povređena su dvojica srpskih policajaca, a zločinci su ubili jednu ženu i njene dve maloletne ćerke.

Istog dana, srpska policija opkolila je Adema Jašarija i njegovu grupu terorista. Dat im je rok da se predaju, ali su oni to odbili i iz bunkera su zapucali na srpske oružane snage. U ovom sukobu ubijen je Adem Jašari, poginulo je i 65 pripadnika njegove terorističke grupe, nastradala su i dva srpska policajca. Pre nego što je likvidiran, Adem Jašari je usmrtio i svog bratanca koji je hteo da se preda srpskoj policiji.

E ovog i ovakvog zločinca su Albanci proslavljali širom Kosova i Metohije. Njemu su podigli spomenik u Južnoj Mitrovici.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading