Peter Sijarto
Foto: Alo/EPA

On je rekao da će se mađarska vlada tokom predstojećeg predsedavanja EU fokusirati na ubrzanje proširenja EU i borbu protiv ilegalne migracije, preneo je MTI.

Prema njegovim rečima, odnosi Mađarske i Srbije su najbolji u istoriji, jer etničke mađarske zajednice izvan granica predstavljaju resurs u saradnji sa susednim zemljama.

Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske je citiralo Sijarta, koji je na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balintom Pastorom, rekao da su etnički Mađari u fokusu spoljne politike Mađarske, prenosi Tanjug. 

Zbog toga se svake godine na sastanak ambasadora poziva lider zajednice etničkih Mađara, što je bio slučaj i ove godine, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova.

On je čestitao Pastoru na partijskom nastupu na izborima u Srbiji u decembru i ocenio da rezultati predstavljaju veliko dostignuće, posebno u aktuelnom periodu punom izazova.

- Srbija, Vojvodina i SVM zajedno dokazuju da je ispravna spoljnopolitička strategija da se razvijaju što bolji odnosi sa susednim zemljama - istakao je Sijarto, a preneo Tanjug.

Sijarto je napomenuo da je mađarska vlada do sada podržala 14.000 lokalnih preduzeća sa 80 milijardi forinti (203 miliona evra), što je generisalo investicije u vrednosti od 170 milijardi forinti i založio se za nastavak programa.

Sijarto je rekao da je značajnu ulogu u bilateralnim odnosima imala i prekogranična infrastruktura, zbog čega je na zahtev SVM doneta odluka da granični prelaz Reske-Horgoš 2 bude otvoren 24 sata. Pored toga, u bliskoj budućnosti biće započet razvoj graničnog prelaza Hercegsanto, uz pomoć internih resursa, rekao je on.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal Premijerka Ana Brnabić i njena partnerka, doktorka Milica Đurđić su pre devet godina udomile psa. 🐶 U razgovoru za Alo, Milica Đurđić ispričala je kako je mešanac Lav zaustavio njihov automobil i kako je, kako ona kaže, Lav njih našao. 🥰 Ceo intervju pogledajte u 20h na našem YouTube kanalu ▶️ Ako želite da usvojite psa ili mačku, posetite Facebook stranicu Pet Mondo Serbia 🐈🐶 #alo #alodnevnenovine #anabrnabic #milicadjurdjic #fypシ゚viral #fypシ #fy #viralvideo ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading