Rudnik u BiH
Foto: Printscreen/Printscreen/RTRS

Dobar deo toga nalazi se u Majevici, gde su otkrivene rude magnezijuma, bora, kalijuma i litijuma. To je velika razvojna šansa za Srpsku, ali mnogi na to ne gledaju blagonaklono.

Organizuju se protesti, tribine. Dovode se ljudi iz Srbije i Federacije.

Iako se ne tiče drugog entiteta, u Tuzli je za sutra zakazana tribina protiv otvaranja rudnika u Loparama.

Za to vreme u Federaciji, u Varešu slave i aplaudiraju Britanskom investitoru zbog otvaranja rudnika.

Zbog čega i kome su rudna bogatsva Srpske trn u oku?

U Republici Srpskoj ne može, u Federaciji može. Na Majevici preti ekološka katastrofa, u Varešu će sve da procveta. U Tisovcima svečano presečena crvena traka, u Loparama pozivi na proteste i tribine. Jedna od njih će sutra biti održana u Tuzli. Dakle, Federaciji. Jedan od organizatora je predsednik Skupštine opštine Lopare, PDP-ov Milenko Ristić, koji poziva stanovništvo i nudi besplatan prevoz do Tuzle. Učešće je uzeo i Aleksandar Jovanović Ćuta, opozicioni narodni poslanik iz Srbije. Dakle, stvar politike, a ne ekologije. Premijer Srpske Radovan Višković je nedvosmislen - struka, a ne politika.

- Ako struka kaže da je takva vrsta rudarenja bezbedna za zdravlje i životnu sredinu ljudi, onda će to biti prihvatljivo. Ukoliko struka kaže da tu ima bilo koji segment koji utiče na živote i zdravlje naših građana, Vlada nikada neće podržati takvu vrstu priče - kaže Višković.

A struka je tu jasna. Uz poštovanje svih standarda, opasnosti nema. Ne samo to, nego predstavlja šansu za poboljšanje kvaliteta životne sredine. Vozila sa unutrašnjim sagorijevanjem predstavljaju primarne zagađivače vazduha u BiH. Ukoliko želimo električna vozila na našim saobraćajnicama, litijumske baterije su nam neophodne.

- Tvrdim da nema nijedne opasnosti. Imamo šansu da kroz litijum proizvedemo čistu zelenu energiju koja neće imati nuspojave, neće imati ni kisele kiše i proizvodićemo. Videćete da je to budućnost razvoja energije, 70 odsto energije koja će nam faliti do 2030. godine proizvodiće se iz litijuma - kaže Stjepan Mitrović, inženjer rudarstva.

Dok bi eventualno rudarenje litijuma na Majevici izazvalo ekološku katastrofu, kako pokušavaju predstaviti samozvani ekolozi, rudarenje u Varešu dovešće do razvoja ove opštine i cele BiH. Federalni političari, britanski ambasador Džulijan Rajli okupili su se u maloj opštini da ozvaniče početak "nove ere rudarenja".

- Biće 225 novih radnih mesta za građane Zeničko-dobojskog kantona, 30 odsto zaposlenih su žene. Biće otvoreno 400 novih radnih mesta kada projekat dođe na vrhunac. BDP će beležiti rast od 2,5 odsto - naveo je Rajli.

Sa oduševljenjem je britanski ambasador pričao o početku ekspolatacije cinka, olova, bakra. S razlogom, jer iz njegove zemlje dolazi firma koja će vršiti eksploataciju. Tada ne postoji nikakva opasnost od ekološke katastrofe, za razliku od litijuma i Majevice. Ili ipak ima?

- Tamo je osnovna ruda, osnovni sastojak tog ležišta rudnika u Varešu je zapravo olovo. Kada poredimo olovo s litijumom, on je jako težak metal. Ja sam živeo u jednom mestu gde se proizvodilo olovo i ono zna da napravi mnogo veći problem od litijuma - kaže Mitrović.

Takvih primera kontradiktornosti, da ne kažemo licemerja, ima mnogo. U brojnim evropskim zemljama, za čije vrednosti i standarde se zalažu Ćuta i ostale ekološke "ćute", postoje rudnici litijuma iz kojih se vrši eksploatacija. Francuska, Portugal, Austrija, Nemačka, samo su neke.

- Što je to onda problem da to danas-sutra bude na prostoru Republike Srpske? Bitno je, a znate zašto? Da nam oduzmu imovinu i onda će oni otvoriti, pa će biti Nemački rudnik litijuma, a ne rudnik litijuma Republike Srpske - kaže Višković.

Petnaest je milijardi razloga, do sada pronađenih, zbog čega postoji namera da se Republici Srpskoj otme imovina. I to je samo ekonomska vrednost. Ona suštinska je nemerljiva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
maja

08.03.2024 09:43

Predsednik Vucic vodi nezavisnu politiku,a sve za dobrobit svog naroda. I kao takvav je trn u oku mnogima