Milorad Dodik
printscreen
Milorad Dodik

printscreen

Milorad Dodik, Foto: printscreen

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik nazvao je glupom izjavu ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisere Turković, iz reda SDA, da Vučić donacijom vakcina pokušava da uspostavi dominaciju Srbije u BiH.

- Predsedništvo BiH kao jedino zaduženo za spoljnu politiku razgovara ovde sa predsednikom Srbije, a onda se pojavi ministarka koja daje tako jednu glupu izjavu, a to joj nije prva i jedina. U poslednje vreme, poznata je kako reaguje kada su u pitanju odnosi u regionu i samoj BiH. To, naravno, ne doprinosi ničemu. Smatram da je ta izjava glupa i nepotrebna. Kako se to donacije iz EU smatra uvek dobrom, a kada je u pitanju Srbija odmah se to gleda negativno - rekao je Dodik.

Dodik je na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na sarajevskom Aerodromu, rekao da je na današnjem sastanku sa članovima Predsedništva BiH prihvaćena jedna od najboljih ideja.

- Jedna od najboljih innicijativa dolazi od Vučić da se za dva tri meseca organizuje veliki forum u Beogradu, gde bi smo došli do rešenja koja će poboljšati saradnu BiH i svih koji imaju interese da se nađu na tržistu Srbije - rekao je Dodik.

Ukazao je da robna razmena može da bude mnogo veća između dveju država i da će takav forum doprineti tome.

Dodik je zahvalio Vučiću na donaciji vakcina za potrebe Federacije BiH i dodao da to velika stvar s obzirom na to da je te vakcine Srbija mogla da upotrebi za svoje građane.

Vučić je naveo da će građanima BiH dostaviti i druge vrste vakcina ukoliko žele.

- Evo, recite koje vakcine želite i daćemo vam. AstraZeneka je veoma dobra vakcina. Sada vidite kako se svaka donacija iz EU smatra vrhunskim primerom solidarnosti, a kada dolazi iz Srbije odmah se od toga pravi nešto negativno i pšriča o nekakvoj dominaciji - reklao je Vučić.

Podsetimo, ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković, iz reda SDA tvrdi da je i FBiH lako mogla da nabavi vakcine AstraZeneka proizvedene u Indiji, koje je Sarajevu donirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Turković kaže da su vakcine Covidshield proizvedene po licenci AstraZenece, ali u Indiji i da, prema njenim saznanjima, još nemaju odoborenje za primenu u Evropskoj uniji. Na taj način, ona je pokušala da oma,ovaži donaciju Srbije.

- Mi sada imamo donaciju za primenu u EU i maksimum onoga što sam ja mogla uraditi je da nadležni ispitaju vakcinu i eventualno daju saglasnost za upotrebu da bismo zaštitili svoje građane - kazala je.

Turković je rekla i da ne misli da je neki problem nabaviti Covidshield iz Indije.

- Misim da je to relativno lako. Mislim da nije problem nabaviti ni ruski Sputnik i to je relativno lako. Imamo nadležne organe i oni treba da se oglase. Znam da je bila dobra volja za Sputnik, da su nam bile ponuđene određene količine. Isto je i za Covidshield, ali mi se držimo onoga što su odobrile EU i Amerika - rekla je Turković za Klix.

Međutim, postavlja se pitanje zašto ih onda nije nabavila kada je to toliko lako kao što opisuje.

Komentari (2)

Perica

02.03.2021 12:42

Ja sam video da je čovek glup ali ovo od strane ministarke prevazilazi sve mere. Izvinite ali u mom komentaru moram da navedem da je ćurka iako ću morati da uvredim ovu plemenitu životinju. Narod im umire a ona vodi politiku! Debil!

Jovan

02.03.2021 14:15

Žena ne da je nezahvalna, to nismo ni očekivali, ali je jadna, da ne može jadnija biti! Pa, kad je tako sposobna zašto nije nabavila, bilo šta?! Pljuje na ruku pomirenja i pomoći! Kako se to gleda u njenoj veri?