Pad aviona
Foto: Printscreen/Youtube/Sky News

Ovo je izjavio zvanični predstavnik poljskog glavnog tužilaštva Pšemislav Novak, prenosi RIA Novosti.

- Utvrđeno je da na predmetima koji su pregledani nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na eksploziju - rekao je on. 

Napominje se da su predstavnici tužilaštva održali sastanak sa porodicama nastradalih u avionskoj nesreći i dali im rezultate različitih ispitivanja.

Ranije je šef poljskog Ministarstva odbrane (MO) Kosinijak-Kamiš rekao da se teorije o padu aviona Tu-154 nisu obistinile. On je na 14. godišnjicu katastrofe zatražio odavanje počasti svih 96 žrtava avionske nesreće u Smolensku na zapadu Rusije.

Podsetimo, značajan deo poljske javnosti u deo ultradesnih stranaka veruje u teoriju da je Rusija izvršila atentat na predsednika i visoku državnu delegaciju i oborila avion, iako je tu teoriju, kao apsolutno neosnovanu, isključila i ruska i poljska zvanična istraga iz aprila 2010. godine.

Utvrđeno je da se avion srušio zato što su piloti pokušali po gustoj magli i nemogućim vremenskim uslovima da slete na slabo opremljen vojni aerodrom u Smolensku na koji već godinu dana tada nisu sletali civilni avioni. Piloti su bili pod pritiskom da predsednik Kačinjski i visoka državna i vojna delegacije ne zakasne na važnu komemoraciju poljskim oficirima, žrtvama masakra u Katinskoj šumi gde su sahranjeni poljski vojni zarobljenici čije je streljanje naredila vrhuška Kremlja početkom Drugog svetskog rata.

Obezbeđenje Leha Kačinjskog napravilo je ozbiljne propuste jer nije proverilo tehničke uslove na aerodromu u Smolensku, već se zadovoljilo saopštenjem ruskih vlasti da avion poljske vlade može da sleti na taj vojni aerodrom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading