G7 povećava doprinos za finansiranje klimatskih promena
Tanjug/Ap

Grupa sedam industrijski najrazvijenijih država na svetu dogovorila se danas da poveća doprinos za finansiranje klimatskih promena i ispuni zakasnelo obećanje da će dati 100 milijardi dolara godišnje za pomoć siromašnijim zemljama.

Pozvali su i  druge razvijene zemlje da se pridruže tim naporima.


U zajedničkom saopštenju nakon sastanka sedam najvećih ekonomija sveta tokom vikenda u Kerbis beju, na jugozapadu Velike Britanije, G7 je naveo da ponovno potvrđuje zajednički cilj razvijenih zemalja da izdvoje 100 milijardi dolara iz javnih i privatnih izvora do 2025. godine, preneo je Rojters.

U tom cilju, obavezujemo se da ćemo povećati i poboljšati sveukupne međunarodne doprinose za javno finansiranje klime za ovaj period i pozivamo druge razvijene zemlje da se pridruže i pojačaju svoj doprinos ovim naporima, navedeno je u saopštenju.

"Promovisaćemo svoje vrednosti, uključujući poziv Kini da poštuje ljudska prava i osnovne slobode, posebno u vezi sa Sinđijangom i tim pravima, slobodama i visokim stepenom autonomije za Hongkong utvrđenim u kinesko-britanskoj zajedničkoj deklaraciji i osnovnom zakonu", naveo je G7.

Grupa sedam industrijski najrazvijenijih država na svetu je naglasila značaj mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i založila se za mirno rešavanje tog pitanja.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading