AMERIKA JE SVE NASAMARILA, ALI NISU RAČUNALI NA JEDNU STVAR Gorbačov: Rusija je ustala i to je tek početak...
Alo

Amerikanci su nakon pobede u Hladnom ratu postali previše samouvereni, napustili su ideju o kolektivnoj bezbednosti i pomoću NATO izgradili novu imperiju. Rusija se s pravom pobunila protiv širenja Alijanse na istok, kaže Mihail Gorbačov

Poslednji lider Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov (90) je u intervjuu RIA Novostima kritikovao Vašington zbog njegovih imperijalističkih tendencija, ističući da se Rusija s pravom pobunila protiv širenja Alijanse na istok.

Ništa pametno

Trideset godina od raspada SSSR, u trenutku kad se Rusija i SAD ponovo nalaze na ivici rata, Gorbačov je konstatovao da je NATO bio samo oruđe u rukama Amerikanaca za osvajanje sveta.

- Nakon raspada SSSR 1991. SAD su postale previše arogantne i samouverene. Ta arogancija im je udarila u glavu. Amerika je proglasila pobedu u Hladnom ratu. Tada smo zajedno izvukli svet sa ivice sukoba, iz trke u nuklearnom naoružanju. Međutim, "pobednici" su odlučili da izgrade novu imperiju - kazao je Gorbačov, koji retko iznosi kritike na račun SAD.

Prema njegovim rečima, američke imperijalističke ambicije su razlog što je Vašington podržao ideju širenja NATO na istok.

- Amerika je iskoristila to što rusko rukovodstvo u početku nije reagovalo i potpuno je napustila ideju o kolektivnoj bezbednosti. Ništa pametno nije preduzeto. Pariska deklaracija, ideje o kolektivnoj bezbednosti i formiranje saveta bezbednosti Evrope, sve o čemu smo ozbiljno diskutovali 1991, palo je u zaborav - naglasio je Gorbačov, dodajući da je za to delimično krivo i rusko rukovodstvo, koje je, takođe, napustilo ideju o kolektivnoj bezbednosti u Evropi.

Na pitanje novinara da li je bilo moguće izgraditi drugačiji odnos s Vašingtonom, bez predrasuda prema Rusiji, bivši sovjetski lider podsetio je da je raspad SSSR uzrokovao pad ekonomije i haos u zemlji.

- Kako je bilo moguće imati ravnopravan odnos sa SAD i Zapadom u takvoj situaciji? Amerikanci su to iskoristili - ocenio je Gorbačov, navodeći da jasan stav današnje Rusije daje nadu da će doći do balansa.

Očekuje dogovor

On podržava to što je ruski predsednik Vladimir Putin uputio bezbednosne predloge Vašingtonu i nada se da će se predstojeći razgovori dveju strana završiti dogovorom.

- Podržavam razgovore između Putina i američkog predsednika Džozefa Bajdena. Nadam se da će postići neki dogovor. U ovom trenutku potreban je dogovor, koji će svim evropskim državama obezbediti da se osećaju sigurno - rekao je bivši lider SSSR, koji je, inače, na Zapadu veoma cenjen, dok je za Ruse najomraženiji lider u istoriji zemlje.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading