NAKON TESLE, NOVI SKANDAL SA HRVATSKIM EVROM Da li je moguće da je OVAJ izgled kovanice nagrađen sa više od MILION DINARA? (FOTO)
Printscreen

Hrvatski predsednik Vlade Andrej Plenković predstavio je u petak na Veću za uvođenje evra nacrte nacionalne strane hrvatskih kovanica evra i centa.

Na kovanici od 2 evra biće karta Hrvatske, na jednom evru - kuna (kopnena životinja slična vidri), na 50, 20 i 10 centi, kao što je "Alo!" već pisao, Nikola Tesla, dok će na 5, 2 i jednom centu glagoljicom biti ispisano "Hrvatska".

Autor najboljeg dizajna za kunu je Stjepan Pranjković, magistar primenjenih umetnosti.

Njegovi dizajni za hrvatski novac i glagoljicu osvojili su drugo mesto. Nagrada za svakog od njih je 35 hiljada kuna, dok je za "kunu" osvojio 70.000 kuna (oko 1.090.000 dinara).

Prihvaćeno je 295 predloga dizajna kovanog novca kune, a zatim je Komisija za izbor predloga likovnog dizajna Nacionalne strane Republike Hrvatske odabrala devet najuspješnijih dizajna u opticaju za kovanicu evra i dostavila ih HNB.

EKRAN SE ZAMRAČIO U SCENI PUNOJ JEZIVE SIMBOLIKE Hrvati predstavljali evro sa likom Tesle na šahovnici, a onda je nestalo struje…

U drugom krugu takmičenja, Komisija za novac HNB-a odabrala je tri najuspešnija predloga dizajna i predala ih po rangu. Odluku o izboru najuspešnijih predloga dizajna donela je Komisija za novac 3. decembra 2021. godine.

Izgled fotografije koju su pokazali izazvao je podsmeh kako hrvatske šire javnosti, tako i tamošnjih medija.

TESLA NA ŠAHOVNICI Hrvatska predstavila nove kovanice evra, lik najvećeg svetskog naučnika oskrnavljen ustaškim grbom

Predstavljeni dizajn kovanice evra je očigledno dočekan sa sarkazmom, jer se na internetu razvila debata o tome da li je zaista ovo originalan dizajn ili je samo neka fotografija koju su mogli da skinu i sa interneta.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading