BILO JE PSIHIČKOG MUČENJA, RUSI SU LJUTI Zarobljeni gradonačelnik progovorio o ruskim metodama ispitivanja
Foto: instagram/mil_ru

"Bilo je to opasnih šest dana jer sam shvatio da su za Ruse moj život i životi civila vredni nula", rekao je Ivan Fedorov, gradonačelnik Melitopolja koji je sada pod ruskom kontrolom, u Rimu u nedelju, mesec dana nakon puštanja na slobodu.

Ukrajina je saopštila da je Fedorov kidnapovan 11. marta nakon što su ruske snage zauzele Melitopolj, koji se nalazi zapadno od opkoljenog grada Mariupolja u južnom regionu koji Rusija želi da kontroliše.

Kijev je najavio oslobađanje Fedorova u razmeni zatvorenika 16. marta. Rusija, koja svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom vojnom operacijom", nije komentarisala pritvor gradonačelnika ili razmenu zatvorenika koju je prijavila Ukrajina.

Fedorov, koji se sastao sa papom Franjom i državnim sekretarom Vatikana kardinalom Pjetrom Parolinom u subotu pre nego što je prisustvovao službi uoči Uskrsa, rekao je da je zamolio Vatikan da se založi kod ruskog predsednika Vladimira Putina da garantuje humanitarne koridore za Mariupolj, koji se suočio sa razornim bombardovanjem.

Major Serhij Volina, komandant ukrajinske 36. brigade marinaca koja se još bori u Mariupolju, takođe je apelovao na papu za pomoć u pismu objavljenom na Telegramu u ponedeljak.

"Nemam mnogo vremena da opišem sve strahote koje vidim ovde svaki dan. Žene sa decom i bebama žive u bunkerima... Svaki dan ranjenici umiru jer nema lekova. Nema vode, nema hrane", napisao. "Pomozite da ih spasete."

Opisujući svoje zadržavanje od strane ruskih snaga u policijskoj upravi u Melitopolju, Fedorov je u intervjuu rekao:

"Došli su kod mene noću sa pet ili sedam vojnika i razgovarali oko četiri ili pet sati, teški dijalog. Hteli su da mi daju primer šta bi se desilo ako ne pristanemo na ono što su Rusi želeli“, rekao je gradonačelnik "Rojtersu" i italijanskom listu "Il Mesađero", rekavši da se suočio sa "psihološkim“, ali ne i fizičkim mučenjem.

"Ruski vojnici su pretpostavljali da će biti dobrodošli, ali nisu... i zato su Rusi bili veoma, veoma ljuti", rekao je on.

"Nema hrane u mom gradu. Nema apoteke. Pola mog grada je uništeno. Više od 200 ljudi je kidnapovano. Nije bezbedno hodati ulicama", rekao je on.

Rusija poriče da je ciljala civile i odbacuje ono što Ukrajina kaže da je dokaz zločina, rekavši da ih je Kijev inscenirao da bi podrivao mirovne pregovore. 

Sve vesti iz Ukrajine pogledajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Perica

18.04.2022 21:55

Smrdibubo to si ti odlučio da nema humanitarne pomoći, jer ti vedriš i oblačiš. Ne treba vam dati ništa, ima da se predate i tačka!