RUSKA PRETNJA JE ISTORIJSKI PRESEDAN SAD u problemu, da li su spremni na rat u kosmosu?
Tanjug/Ap

Pretnja ruskog zvaničnika ove nedelje da će „udariti“ zapadne satelite koji pomažu Ukrajini naglašava neproverenu oblast međunarodnog prava, izazivajući zabrinutost među svemirskim pravnicima i rukovodiocima industrije u vezi sa bezbednošću objekata u orbiti.

„Kvazicivilna infrastruktura može biti legitimna meta za uzvratni udar“, rekao je visoki zvaničnik ministarstva spoljnih poslova Konstantin Voroncov Ujedinjenim nacijama, ponavljajući stav Moskve da su zapadni civilni i komercijalni sateliti koji pomažu ukrajinskim ratnim naporima „izuzetno opasan trend“.

Nijedna zemlja nije izvršila raketni napad na neprijateljski satelit. Takav čin tokom rata u Ukrajini mogao bi naglo da eskalira tenzije između Rusije i SAD.

„Ova pretnja nas je dovela do ivice na kojoj nikada ranije nismo bili“, rekla je Mišel Henlon, kodirektor programa Pravnog i vazdušnog i svemirskog prava Univerziteta Misisipi. „Uvek je postojao osećaj da bi se to moglo dogoditi, ali nikada niko nije rekao da bi to mogli da urade naglas."

Ukrajinska vojska se u velikoj meri oslanja na "SpaceX" Ilona Maska za širokopojasni internet koji se prenosi sa njene satelitske mreže Starlink u niskoj orbiti Zemlje.

Američke kompanije poput "Maksara" snimaju slike rata sa satelita u orbiti. I desetine hiljada komunikacionih uređaja u Ukrajini oslanjaju se na satelitsku mrežu američkog giganta satelitskih komunikacija Iridium.

RUSKA PRETNJA JE ISTORIJSKI PRESEDAN SAD u problemu, da li su spremni na rat u kosmosu?

Printscreen

 

„Zaista je neodgovorno govoriti o obaranju bilo čega u svemiru iz bilo kog razloga“, rekao je izvršni direktor Iridijuma Met Deš za Rojters. "Svemir bi postao u velikoj meri neupotrebljiv." (zbog velike količine materijala u orbiti)

„Ako neko počne da skida satelite u svemiru, pretpostavljam da bi to brzo učinilo svemir neupotrebljivim“, rekao je Deš.

Mask i SpaceX nisu odgovorili na upite za komentare poslate e-poštom. Milijarder je nakratko izazvao uzbunu ovog meseca rekavši da više ne može sebi priuštiti da nastavi da finansira uslugu Starlink u Ukrajini, poziciju koju je ubrzo preokrenuo.

Prema zakonima o oružanom sukobu, ruski udar na satelit privatne američke kompanije mogao bi se smatrati činom rata na koji bi SAD mogle da odgovore, rekao je Hanlon.

Portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je u četvrtak da će svaki napad na američku infrastrukturu naići na odgovor, ali nije ulazio u detalje.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading