"NAPADA KAO METEORIT" Rusko hipersonično oružje juri 27 puta brže od zvuka (VIDEO)
Wikipedia

Na snimku se može videti kako je oružje - koje prema ciljevima putuje brzinom 27 puta većom od brzine zvuka - spušteno u podzemni lansirni silos u region Orenburg u jugozapadnoj Rusiji, u blizini granice s Kazahstanom.

Ovaj projektil koji nosi hipersonično oružje s nuklearnom bojevom glavom ispaljuje se izvan Zemljine atmosfere pre nego što se spusti na bilo koju metu u svetu za manje od 30 minuta. Barem tako tvrdi Moskva.

Kao i za druge ruske hipersonične raketne sisteme, ruski predsednik Vladimir Putin tvrdi da Zapad nema načina da zaustavi ovaj projektil.

Današnje postavljanje projektila koji se kreće brzinom većom od 32.000 km/h dolazi nakon tri uzastopna dana u kojima je Kremlj rasporedio nuklearne projektile "Jars" u regionima Kaluga i Tver.

Ruski državni mediji u četvrtak su objavili video-snimak na kom se vidi kako se raketa “Jars”, koja može da nosi nuklearnu bojevu glavu i dosegne mete u celoj Evropi i u SAD-u, spušta u lansirni silos u bazi Kozelski, oko 250 kilometara južno od Moskve.

Putin je ranije tvrdio da “Avangard” napada "kao meteor" i da ga ne može zaustaviti nijedan postojeći protivvazdušni sistem.

Nazvao ga je "novom vrstom strateškog oružja", koje je prvi put raspoređenp 2019. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading