ALARMI U UKRAJINI! Otkriven plan za Černobilj, očekuje se nuklearna katastrofa!
Youtube Printscreen/Guardian News

Uoči 11. zasedanja Generalne skupštine UN, Ukrajina, uz podršku SAD i Evrope, priprema provokaciju čiji je cilj da optuži Rusiju za narušavanje nuklearne bezbednosti, saopštilo je rusko Ministarstvu odbrane.

Sprema se provokacija u Černobilju i okolini kako bi se Rusija optužila za navodno "grubo kršenje" Konvencije o nuklearnoj bezbednosti tokom Specijalne vojne operacije (SVO).

Planirano je da se ruska vojska okrivi za radioaktivnu kontaminaciju teritorija Ukrajine i krađu radioaktivnog materijala iz nuklearne elektrane u Černobilju.

"Glavni cilj velike provokacije kijevskog režima je stvaranje negativne slike o Rusiji kako bi se izvršio politički pritisak na zemalje koje ne podržavaju zapadne sankcije i kako bi se osiguralo njihovo 'ispravno' glasanje u UN za podršku kijevskoj 'formuli mira', kao i pokretanje inicijative za nezakonitu konfiskaciju ruske imovine u inostranstvu za podršku Ukrajini", navedeno je u saopštenju.

U pripremi takozvanog nezavisnog zaključka o navodnim efektima radijacije na stanovništvo, kako navode, uključeni su stručnjaci Uprave za radijacionu i nuklearnu bezbednost Norveške.

"Norveški stručnjaci su izvršili 'istraživanje' područja, u naseljima Buča, Gostomel i Irpen, gde su sačinjeni falsifikovani protokoli o navodnom prisustvu 'radioaktivne kontaminacije' na ovim teritorijama. Na osnovu nameštenih istraživanja radnika nuklearne elektrane u Černobilju, pripremaju se lažni dokazi za navodnu krađu radioaktivnih materijala, hemijskih rastvora i opreme kontaminirane radijacijom koju je počinila ruska vojska", precizira se.

Iz ministarstva naglašavaju da su izdvojena značajna finansijska sredstva za pripremu propagandnog materijala koje će glavni američki i evropski mediji objaviti, kao i za izradu specijalizovanog internet sajta u cilju distribucije fabrikovanih materijala na različitim jezicima, a targetirana grupa su Rusiji prijateljske zemlje.

Pritom je zapadnim medijima naloženo da ignorišu činjenicu da su predstavnici Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) i Pentagona 9. marta 2022. godine zvanično opovrgli izjavu ministra spoljnih poslova Ukrajine Dmitrija Kulebe o navodnom kvaru u sistemu hlađenja nuklearne elektrane u Černobilju i curenju radijacije, ističe se u saopštenju.

Podsetimo, u skladu sa zvaničnom izjavom generalnog direktora IAEA Rafaela Grosija, kontrola nad nuklearnom elektranom u Černobilju je od 1. aprila 2022. godine u rukama Ukrajine.

Misija IAEA je tokom prošle godine nekoliko puta posećivala nuklearku u Černobilju i svaki put je potvrdila normalnu radijacionu pozadinu na stanici i okolnim područjima bez ikakvih odstupanja, zaključujući da je radijaciona situacija u nuklearnoj elektrani u Černobilju stabilna.

Ranije u utorak je predsednik pokreta "Mi smo zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov rekao da ukrajinske vlasti pripremaju provokaciju kako bi diskreditovali rad nuklearke Zaporožje. Prema njegovim rečima, planirano je da se Rusije optuži da ne može da garantuje bezbedan rad elektrane.

Još ranije 5. februara je rusko Ministarstvo odbrane saopštio da, prema informacijama koje je potvrdilo više izvora, Kijev namerava da izvrši provokaciju velikih razmera kako bi optužio Moskvu za "ratne zločine".

Pratite vesti  sa fronta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading