PANIKA NA JADRANU! Pojavio se džinovski prsten na nebu od Italije do Hrvatske! (FOTO)
Foto: Printscreen/Google Earth

- Jezivi prsten crvenog svetla blješti poput velikog NLO-a iznad Italije. Šta je to bilo? - u naslovu je teksta koji prenosi "Lajs sajns", a o ovoj pojavi pišu naučni portali u svetu.

Iako je prema rečima svedoka ovaj fenomen bio kratkog veka, fotograf Valter Binoto uspeo je da snimi fotografije koje su postale viralne i pokrenule gomilu teorija. Ubrzo su se javili naučnici koji su objasnili o čemu se radi, piše Slobodna Dalmacija.

 

 

Fenomen je takođe poznat kao emisija svetlosti i vrlo niske frekvencije poremećaja zbog izvora elektromagnetnih impulsa ili skraćeno ELVE.

Prečnik kruga u ovom slučaju iznosio je 360 ​​km, a predstavlja vrstu poremećaja koji nastaje u stratosferi ili mezosferi usled intenzivnog elektriciteta grmljavinskih oluja. Drugim rečima, kada elektromagnetni impulsi munje pogode jonosferu naše planete u njenim gornjim delovima, pojavljuje se crvena svetlost.

Prvi put su snimljene 1990. godine, a razlog tome leži u činjenici da su vidljive uglavnom samo iz svemira.

Stručnjaci tvrde da je nekoliko njih uhvaćeno objektivima NASA kamera, ali da je ovo dosad najbolja slika sa Zemlje. I sve zahvaljujući snažnoj oluji koja je pogodila Ankonu i proizvela snažne električne udarne talase.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading