RUSIJA SE USIDRILA U SVEMIRU! Putin: Ulazimo u lunarni program!
Foto: Printscreen/Kremlin.ru

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će Ruska orbitalna stanica postati uporište njegove države u svemiru.

"Treba da pravimo suverene svemirske sisteme i bazu komponenti nove generacije, realizujemo projektovanje ruske orbitalne stanice koja treba da postane uporište naše zemlje, da služi za proučavanje i osvajanje svemira, pre svega dalekog", istakao je on.

Stručnjaci znaju da će nova stanica biti usmerena, između ostalog, i na rešavanje zadataka sa kojima se suočava naša zemlja "u najširem smislu te reči", rekao je Putin na svečanom događaju u Kremlju koji je održan povodom Dana kosmonautike.

Idejni projekat ruske stanice stiže ovog leta

Generalni direktor "Roskosmosa" Jurij Borisov izjavio je da je izgled nove Ruske orbitalne stanice već poznat ruskoj državnoj korporaciji.

"Idejni projekat će biti gotov ovog leta, ali danas su nam već dobro poznati osnovni parametri i oblik stanice, kao i faze njenog razvoja", kazao je Borisov na sastanku sa Putinom.

Ruski lider je dodao da će jedna od namena stanice biti realizacija lunarnog programa, prenosi "Sputnjik".

Ranije je na 8. Međunarodnom forumu "Armija-2022" predstavljena maketa nove ruske orbitalne stanice. 

Kako je kazala inženjer-projektant kompanije "Roskosmos Margarita Sidorova, ova kosmička stanica će moći da nagleda skoro celu zemaljsku kuglu, a njenom izgradnjom Rusija više neće zavisiti od drugih zemalja, već će u potpunosti držati stvari u svojim rukama.

Planirano je da se orbitalna servisna stanica napravi 2027-2028. godine. U njoj neće stalno biti ljudi, već će je posećivati posada od dve do četiri osobe. Rakete prema njoj lansiraće se sa kosmodroma "Bajkonur" i "Vostočni".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading