NAJTEŽI UDARAC RUSIJI STIŽE IZ JAPANA: G7 danas o novim sankcijama Moskvi
Foto: AP/Tanjug/Ap

Dolazak Zelenskog na Samit potvrdio je za ukrajinsku državnu televiziju Oleksij Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, prenosi Reuters.

Neimenovani zvaničnik naveo je da su nove sankcije osmišljene tako da omete sposobnost Rusije da nabavi sredstva potrebna na bojnom polju, i to tako da se zatvore rupe u postojećim sankcijama, prvenstveno nastojanjem da se smanji oslanjanje međunarodne zajednice na ruske energente.

- Kao i prošle godine, naša posvećenost da stežemo obruče prema Rusiji je snažna - rekao je taj zvaničnik.

SAD i njihovi saveznici, uključujući Evropsku uniju i Britaniju, nastavili su da pojačavaju sankcije i pritisak na izvoza iz Rusije od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Među metama dosadašnjih sankcija Vašingtona su predsednik Rusije Vladimir Putin, finansijski sektor i mnogi ruski oligarsi.

Najnoviji paket sankcija SAD će uključivati ''opsežno ograničavanje kategorija robe ključnih za bojno polje'', kao i sprečavanje oko 70 subjekata iz Rusije i trećih zemalja da primaju američki izvoz dodavanjem na crnu listu Ministarstva trgovine SAD.

Pored toga, SAD će uvesti oko 300 novih sankcija usmerenih protiv pojedinaca, entiteta, plovila i aviona, i ''finansijskih olakšivača''.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading