Si Đinping i Bil Gejts
Foto: EPA/EPA-EFE/XINHUA / Yin Bogu

Kineski predsednik Si Đinping razgovarao je u petak sa Bilom Gejtsom o globalnom usponu veštačke inteligencije i rekao da pozdravlja američke kompanije, uključujući Majkrosoft, koje donose svoju tehnologiju veštačke inteligencije u Kinu, rekla su dva izvora upoznata sa razgovorima, prenosi agencija Rojters.

Si je takođe razgovarao o poslovnom razvoju Majkrosofta u Kini tokom njihovog sastanka u Pekingu, rekao je jedan od izvora.

Gejts, suosnivač Majkrosofta, povukao se iz odbora kompanije 2020. godine kako bi se fokusirao na filantropski rad vezan za globalno zdravlje, obrazovanje i klimatske promene.

Zanimljivo je da komentari o veštačkoj inteligenciji na sastanku Sija i Gejtsa nisu objavljeni u kasnijim izveštajima sa sastanka koje su objavili kineski državni mediji i Gejtsova kancelarija za odnose s javnošću.

Si je ranije rekao da bi Kina trebalo da iskoristi mogućnosti za korišćenje veštačke inteligencije za podsticanje ekonomskog razvoja, ali je i upozorio na rizike, s tim da zemlja razmatra novi zakon o tehnologiji, kao i pravila za generativnu veštačku inteligenciju.

Si je Gejtsa nazvao "starim prijateljem" i tokom sastanka rekao da je on "prvi američki prijatelj kojeg je sreo ove godine", prenosi Advance.hr.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading