Milatović: "Za vreme Vlade Duška Markovića došlo do zastoja na evropskom putu"
Foto: Printscreen

„U prvom periodu je postojao tehnički napredak. Do zastoja je došlo u drugom periodu kada nije bilo političke volje u odblokiranju nekih stvari koje se tiču reforme pravosuđa. Problemi u pravosuđu su isplivali na površinu u trećem periodu od 2020. i to zahvaljujući međunarodnim partnerima. Jedna institucionalna nestabilnost u prethodne tri godine je usporila tehnički dio našeg evropskog puta“, rekao je Milatović.

To je kazao na konferenciji „Osvrt na 11 godina napretka i izazova, kako oživeti pregovore sa EU“ koju organizuje Centar za građansko obrazovanje (CGO).

Govoreći o non pejperu i načinu kako je prezentovan predsednik smatra da će biti usvojen.

Istakao je da smo jedina zemlja u Evropi koja je nakon toliko godina smenila vlast i dodao je to prva demokratska smena vlasti koja je bila neophodna da bi se otključalo naše pravosuđe i da bi se izabrao novi SDT.

On je kazao da je izbor Vladimira Novovića za glavnog specijalnog tužioca dokaz da smo pokrenuli procese reforme u pravosuđu.

„Nadam se da ćemo smoći snage da zaključimo demokratske procese i da se institucionalno konsolidujemo i da na tom fonu krenemo u tehnički dio zaokruženja priče, kako bismo kao društvo zaokružili proces evropskog puta do kraja 2027. godine“, kazao je Milatović.

Izaslanik Nemačke vlade za Zapadni Balkan, Manuel Saracin je u video poruci kazao da je potrebno pogledati sve pouke iz prethodnog perioda, jer iako postoji frustracija zbog dugog perioda pregovora ipak je to 11 godina iskustva.

„Na Crnoj Gori je sada da krene naprijed. Mislim da je proteklih mjeseci zemlja napravila dobre korake u rješavanju ustavne krize. Vaša zemlja je izgubila mnogo vremena zbog vaših političara, ali i zbog EU“, poručio je Saracin.

Šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da je proširenje EU postalo jedno od najvažnijih alata za dugoročni mir i prosperitet.

„EU je posvećena više nego ikad da region približi EU, a Crna Gora je najviše napredovala. Crna Gora uživa snažnu političku podršku članica EU i institucija EU. Ostvaren je veliki naprefak ali i izgubljeno značajno vrijeme. Čini se da je posljednjih godina izgubljen fokus na reformama. Potrebna je snažna posvećenost reformama, prije svega formirati stabilnu vladu“, istakla je Popa.

Istakla je i da non pejper daje jasnu ocenu u ovoj oblasti.

Popa je poručila i da je jako važno  da nova skupština bude konstituisana što pre.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading