policija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Dr Džordž Tindal, dugogodišnji ginekolog Univerziteta južne Kalifornije (USC) čije je navodno seksualno ponašanje prema generaciji bivših studenata potreslo univerzitet i rezultiralo nagodbama od 1,1 milijardu dolara, što je najveća takva isplata u istoriji visokog obrazovanja, pronađen je mrtav u sredu u svom domu u Los Anđelesu, javlja "Los Angeles Times".

Tindala (76) je u krevetu u njegovom kondominijumu u Vestlejku otkrila prijateljica koja nije mogla da ga kontaktira telefonom, rekao je njegov advokat za krivična dela Leonard Levin.

Policija Los Anđelesa je posetila lice mesta i saopštila kancelariji okružnog medicinskog istražitelja da je smrt nastala prirodnim uzrocima. Obdukcija neće biti obavljena, rekao je medicinski istražitelj za "LA Times".

Tindal je u trenutku smrti bio na slobodi uz kauciju od 1,3 miliona dolara. Predviđeno mu je suđenje sledeće godine u Višem sudu okruga Los Anđeles za seksualne zločine koji proističu iz njegovog tretmana sa 16 bivših pacijentkinja, podgrupom stotina žena koje su ga optužile za neprimereno dodirivanje, uznemiravanje i druge nedolične postupke tokom boravka u zdravstvenom centru u kampusu od kasnih 1980-ih do 2016. godine.

Nekoliko od tih žena je u četvrtak reklo da su užasnute što će njegovim bivšim pacijentima biti uskraćen dan njihov na sudu.

"Želela sam da ga vidim osuđenog"

"Vrlo snažno osećam da je pravda uskraćena za sve nas", rekla je Odri Nafziger, tužilac za seksualne zločine u okrugu Ventura koja je optužila Tindala da ju je neprikladno dodirivao i fotografisao njene genitalije dok je bila student 1992. godine.

"Želela sam da ga vidim osuđenog za ono što je učinio", rekla je ona.

Lusi Či, bivša pacijentkinja koja je trebalo da svedoči na Tindalovom suđenju, rekla je da je njegova smrt pre nego što su porotnici doneli presudu još jedan udarac za nju i druge bivše pacijente, prenosi Telegraf.

"Tako sam razočarana", rekla je Či.

"Plašila sam se pet godina, otkako je priča izašla, da nikada nećemo videti pravdu."

Tindalov advokat rekao je da se njegov klijent radovao suđenju od hapšenja 2019.

"Od samog početka, dr Tindal je nepokolebljivo negirao sve optužbe protiv njega. Sve što je ikada želeo bio je dan na sudu, za koji je bio uveren da će se završiti njegovim potpunim oslobađanjem od krivice", rekao je Levin.

"Sada to neće dobiti ni on ni njegovi tužioci, a to je veoma žalosno za sve umešane."

Levin je rekao da je obavestio sud i da očekuje da će na sledećem ročištu u krivičnom predmetu pokazati smrtovnicu.

"LA Times" je 2018. razotkrio Tindalovu problematičnu istoriju na klinici u kampusu, gde je bio jedini ginekolog sa punim radnim vremenom. Fakultet, studenti i bivši studenti bili su besni što su brojne pritužbe na neprikladno dodirivanje i jezive komentare umanjivane i ignorisane, i predsednik univerziteta C.L. Maks Nikias je naknadno zbačen jer su se poverenici USC-a obavezali da reformišu svoju organizacionu kulturu.

Odšteta od 1,1 milijarde dolara

Bivši Tindalovi pacijenti su takođe zasuli univerzitet tužbama u kojima su grafički detaljno opisivali iskustva koja su žene navodno doživele na njegovom ispitnom stolu. USC je na kraju pristao da plati više od 1,1 milijardu dolara u nagodbi i, nakon peticije "LA Times"-a, bio je primoran da javno otkrije svaku pritužbu koju je univerzitet primio na ponašanje lekara.

Nakon istrage policije Los Anđelesa i velike porote, Tindal je uhapšen u junu 2019. Njegov slučaj se sporo odvijao. Tek u avgustu — četiri godine nakon što je slučaj počeo — tužioci su zaključili početno izvođenje dokaza na preliminarnom ročištu i sudija je naložio da mu se sudi.

Drugi slučajevi visokog profila su se kretali brže. Ginekolog sa UCLA Džejms Hips, koji je optužen za seksualne zločine mesec dana pre Tindala, osuđen je prošle godine u aprilu.

Glumcu Deniju Mastersonu, optuženom za silovanje 2020. godine, godinu dana nakon Tindala, suđeno je dva puta - ponovljeno suđenje i osuđujuća presuda - tokom Tindalove preliminarne rasprave.

"Toliko sam ljuta da ne mogu da govorim"

"Od prvog dana smo govorili da je ovaj tip star i da se ovo mora dogoditi", rekla je Alison Rouland, koja je viđala Tindala na ginekološkim pregledima 1990-ih, a kasnije je dobila nadoknadu od USC. Iako nije bila jedan od 16 pacijenata u krivičnom predmetu, rekla je da smatra da je suđenje prilika za pravdu.

"Toliko sam ljuta da ne mogu da govorim. Policija me je saslušala u junu 2018. Oni su mislili da tada imaju dovoljno za krivično gonjenje", dodala je.

Džon Menli, jedan od vodećih advokata u građanskim predmetima, rekao je:

"Izvukao se sa tim. Nije proveo skoro nijedan dan u zatvoru. Naneo je neopisivu patnju stotinama, ako ne i hiljadama, studenata na USC... Ja sam ne mogu da objasnim ovo svojim klijentima."

Kao odgovor na kritike o tempu krivičnog gonjenja, kancelarija okružnog tužioca je rekla da tužioci sa žrtvama dele "duboko razočarenje i frustraciju".

"Nažalost, naš sistem se često kreće sporim tempom, posebno kada su sudovi bili primorani da se zaustave tokom globalne pandemije bez presedana. Ništa od ovoga neće promeniti neverovatnu štetu koju su žrtve pretrpele. Naše misli su sa njima u ovom teškom vremenu", navodi se u saopštenju portparolke

USC je odbio da da komentar.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading