"IDEMO KA 3. SVETSKOM RATU!" Maskove reči uzdrmale planetu: Vojna moć SAD nije što je nekada bila, doživeće KATASTROFU
Tanjug/Ap

- Moramo da pronađemo mir u Ukrajini i mislim da treba da obnovimo normalne odnose sa Rusijom - rekao je Mask tokom panela na društvenoj mreži X i dodao da bi trenutna situacija mogla da primora Rusiju na veći savez sa Kinom.

Mask je prema navodima Volstrit žurnala pozvao na prekid vatre u Ukrajini i naglasio da se Ukrajina nalazi u beznadežnoj situaciji.

Milijarder je takođe rekao da je politika Vašingtona primorala Rusiju da se udruži sa Iranom i Кinom i da bi savez te tri zemlje mogao da savlada SAD i njene saveznike u globalnom sukobu. Žestoka konfrontacija sa Кinom i Rusijom bi prema njegovim rečima bila katastrofalna za SAD s obzirom na to da zapadna koalicija u tom sukobu ne bi imala industrijsku prednost.

- Rusija ima sirovine, a Кina industrijski potencijal. To je, iskreno, idealna kombinacija sa tačke gledišta rata - rekao je Mask i pozvao vlasti SAD da napuste politiku konfrontacije.

Mask smatra da je "civilizacija u pitanju" i da bi prioritet američke politike trebalo da bude "izbegavanje trećeg svetskog rata" i sprečavanje situacije da regionalni sukob brzo preraste u globalni sukob.

- Mislim da mi, a da toga nismo svesni, idemo ka trećem svetskom ratu, donoseći glupe odluke jednu za drugom - rekao je Mask.

Milijarder je prema pisanju ukrajinske Pravde pozvao SAD da "pronađu" put do mira u Ukrajini i "nastave normalne odnose sa Rusijom". Tokom panela je sugerisao da nema antiruskih pobuna u ruskim okupiranim ruskim govornim područjima Ukrajine nagoveštavajući da bi sadašnje linije kontrole mogle da se transformišu u prekid vatre ili trajnu granicu.

Mask veruje da je prekid vatre moguć jer nema smisla forsirati oblasti koje navodno žele da budu deo Rusije da budu deo Ukrajine. Takođe je uveren da istočna Ukrajina i Кrim pod ruskom okupacijom zaista žele da budu ruski.

Milijarder ne razume zašto vojnici obe zemlje umiru svaki dan. Prema njegovom mišljenju, Rusija neće napustiti okupirane teritorije, a Ukrajina neće uspeti da ih povrati sa manjom vojskom tako da je prekid vatre najbolji izlaz za ukrajinski narod.

Američki republikanski predsednički kandidat Vivek Ramsvami takođe se pridružio Masku na sesiji koju je organizovao kapitalista Dejvid Saks.

Ramasvami je ponovio Maskova upozorenja o mogućnosti globalnog sukoba.

- Ako dođe do trećeg svetskog rata Sjedinjene Američke Države kakve poznajemo prestaće da postoje - rekao je Ramsvani.

Jedan od najbogatijih ljudi na svetu Ilon Mask, podsetimo, nedavno je rekao i da aktuelna imigraciona politika EU vodi ka građanskom ratu u Evropi!

Mask je šokirao korisnike društvene mreže X kad je prokomentarisao objavu britanskog politikologa Кonstantina Кisina koji je u svetlu sukoba Hamasa i Izraela kritikovao imigracionu politiku evropskih zemalja.

(Kurir.rs/WSJ/Yahoo)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading