Drvo koje ubija
Foto: Printscreen/Printscreen/Google maps

Na Gugl mapi se uočava ogromna rupa u okeanu. Na prvi pogled izgleda čudno. Snimak iznad sredine Pacifika čini se da pokazuje greben koji okružuje jezivu crnu jamu, koja naizgled uranja duboko u Zemlju. Izgleda kao orlove oči, koje krase površinu misteriozne planete.

Neki su sugerisali da je bila zamagljena iz razloga nacionalne bezbednosti, sugerišući da se radi o vojnoj bazi.

Misteriozno drvo koje ubija ptice 

Međutim, zadivljujuća scena je jednostavno optička iluzija. „Rupa“ je u stvari gusto zbijena šuma stabala pisonije na udaljenom ostrvu  Vostok, severozapadno od tropskog raja Tahitija.

Pisonije su takođe poznate kao drvo koje ubija ptice, semenske mahune rastu – dugačke, kukicama, prekrivena odvratnom sluzi. Bukvalno se prilepe za pernato telo, čvrsto se držeći, a kao rezultat takvog zatočeništva, ptica jednostavno umire od gladi. Semenke su toliko lepljive da se ptice mogu potpuno zaplesti u njih. Sama težina semena može da optereti ptice, sprečavajući ih da polete.

Čak je dobila i nadimak stablo ptica

Studija u Journal of Tropical Ecology otkrila je da drveće nije dobilo dodatne hranljive materije dok su se ptice razlagale u tlo ispod, a leševi prekriveni semenom su tu.

- Dakle, evo ga. Ogromna rupa u okeanu je u stvari ostrvo puno slučajnih ubica ptica, objavila je ova studija.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading