RUSIJA ZVANIČNO ZAPRETILA AMERICI Tenzija raste!
Foto: Shutterstock

Sjedinjene Države će se suočiti sa posledicama ako nastave da presreću oružje koje ide u Jemen u Omanskom zalivu i transportuje ga u Кijev, rekao je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

"Pogubna situacija na frontu za Oružane snage Ukrajine nije izgovor za takve korake. Ako se oni nastave od strane Vašingtona, to će imati najozbiljnije posledice", naglasio je on na sastanku Saveta bezbednosti UN.

Moskva je više puta objašnjavala zašto su takve akcije Amerikanaca u suprotnosti sa odredbama ne samo relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti o Jemenu, uključujući 2216, već i sa normama međunarodnog prava, istakao je diplomata.

"Postupci Sjedinjenih Država izgledaju posebno cinično, posebno pokušaji Vašingtona da iskoristi postojeće međunarodne sankcije Jemenu za promovisanje usko sebičnih ciljeva koji su veoma daleko od postizanja mira u ovoj napaćenoj zemlji“, rekao je Poljanski.

U januaru su američki i francuski mornari presreli brod u Omanskom zalivu koji je navodno prevozio pošiljku oružja iranskog porekla u Jemen. Na brodu su pronašli preko tri hiljade mitraljeza, 578 hiljada metaka municije i 23 protivtenkovske vođene rakete.

Кako je saopštila Centralna komanda SAD početkom oktobra, Vašington je preneo Ukrajini oko 1,1 milion municije za malokalibarsko oružje kalibra 7,62 mm zaplenjene iz Irana . U pitanju je bila municija namenjena pokretu Huti u Jemenu.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova naglasila je da rezolucija Saveta bezbednosti UN poziva države da pregledaju sav teret namenjen Jemenu ako postoje razumni razlozi da se veruje da teret sadrži zabranjene predmete. Prema njenim rečima, takve inspekcije su ograničene na teritoriju samih zemalja, uključujući morske luke i aerodrome, prenosi ria.ru.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading