zatvor
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Odluku o pomilovanju stigla je u poslednjem trenutku, nakon što je osoblje zatvora započelo proces pripreme izvršenja smrtne kazne, zbog čega Izvršni direktor grupe protiv smrtne kazne "Death Penalty Action" Abraham Bonovic, optužuje  guvernera Oklahome da je nepotrebno odlagao proces donošenja odluka, dok je portparolka Stita saopštila da je guverner želeo da ispita sve uključene strane, pre nego što odluku donese.

Odbor za pomilovanje i uslovni otpust je, posle tesnog glasanja 3-2, ovog meseca tražio od guvernera da odobri pomilovanje 59-godišnjem Filipu Dinu Henkoku, što je četvrti put da je Komisija tražila Stitu da odobri pomilovanje otkako je 2019. godine došao na funkciju, i treći put da je on odbio.

Guverner je odbio da odobri preporuke za pomilovanje za još dvojicu osuđenika na smrt, Biglera Stouffera i Jamesa Coddingtona, koji su kasnije pogubljeni, dok je samo Džulijusu Džonsu 2021. godine svega nekoliko sati pre nego što je trebalo da primi smrtonosnu inekciju, njegovu kaznu preinačio.

Henkok je dugo tvrdio da je pucao i ubio Roberta Džeta mlađeg  i Džejmsa Linča u samoodbrani nakon što su ga dvojica muškaraca napala u Džetovom domu u južnom delu Oklahoma Sitija.

Advokati odbrane su na ročištu za pomilovanje ovog meseca tvrdili da su Džet i Linč bili članovi  motociklističkih bandi, kao i da je Džet namamio nenaoružanog Henkoka, koji je u samoodbrani uspeo da mu uzme pištolj i obojicu ubije.

Međutim, državni advokati su tvrdili da Henkon nije bio dosledan u svojim izjavama, ali i da  njegovo svedočenje nije u skaldu sa fizičkim dokazima. 
Henkok zbog ubistva iz nehata 1982. godine, kada se takođe branio samoodbranom, odslužio manje od tri godine od presudđene četvorogodišnje kazne.

Henkok je četvrti zatvorenik Oklahome koji je pogubljen ove godine i 11. otkako je Oklahoma nastavila sa pogubljenjima u oktobru 2021. godine, posle gotovo  šestogodišnje pauze između 2014. i 2015. godine, zbog problema sa smrtonosnim injekcijama.

Oklahoma je pogubila više zatvorenika po glavi stanovnika nego bilo koja druga država od ponovnog uvođenja smrtne kazne 1976. godine.

Sledeće pogubljenje u Oklahomi zakazano je za prvi dan februara, kada će biti izvršena kazna Džejmsa Rajdera koji je na smrt osuđen zbog ubistva Dejzi Halum 1999. godine i na doživotnu bez mogućnosti uslovne slobode zbog ubistva njenog sina, Sema Haluma u okrugu Pitsburg, prenosi Tanjug,

BONUS VIDEO

@dosije.192 DUŠ(M)ANKA HLADNOKRVNI UBICA Ubila svog supruga da bi se dokopala njegovog stana! #dosije192 #dusanka #fypシ #zlocin ♬ original sound - Dosije 192

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading