Zatvorenik
Foto: Printscreen/Alabama Department of Corrections

Guvernerka Alabame Kej Ajvi odredila je datum pogubljenja za zatvorenika koji bi sada trebalo da umre od azotne hipoksije nakon što je preživeo pokušaj egzekucije smrtonosnom injekcijom prošle godine, javlja "Fox News".

U pismu komesaru odeljenja za zatvorske kazne Alabame Džonu Hamu, Ajvi je navela da postavlja rok od trideset sati za pogubljenje Keneta Judžina Smita koji počinje u ponoć 25. januara 2024.

Odeljenje će imati rok do šest sati da izvrši egzekuciju. Vrhovni sud Alabame dao je državi odluku prošlog četvrtka odlukom 6:2 nakon što je državni tužilac Stiv Maršal zatražio nalog za pogubljenje Smita.

On je trebalo da bude pogubljen 17. novembra 2022. godine, ali je izvršenje otkazano pošto su se dželati mučili da mu povežu dve intravenske linije za smrtonosnu injekciju.

Smitovo pogubljenje u januaru biće prvi put da država koristi metodu azotne hipoksije, a očekuje se da će se pravni spor pojačati kako se datum približava. Oklahoma i Misisipi su jedine druge države ovlašćene da koriste azot za pogubljenje, ali nijedna država još nije koristila taj metod.

Prema predloženoj metodi, zatvorenik bi bio lišen kiseonika i prinuđen da udiše samo azot. Dok su zagovornici nove metode teoretizirali da bi ona bila bezbolna, protivnici su je uporedili sa eksperimentisanjem na ljudima.

Njegovi advokati su se usprotivili ovoj metodi i tražili od suda da odbije zahtev za izvršenje, opisujući ga kao "eksperimentalan".

"Država nastoji da gospodina Smita učini subjektom testiranja za prvi ikad pokušaj egzekucije po neproverenom i tek nedavno objavljenom protokolu za pogubljenje osuđenih lica novom metodom azotne hipoksije", napisali su Smitovi advokati u podnesku na sudu u septembru.

Smit je osuđen na smrt zbog ubistva Elizabet Senet iz 1988. godine, čiji je muž sveštenik tražio da ona bude ubijena u pokušaju da otplati dugove novcem životnog osiguranja. Bio je umešan i u vanbračnu vezu.

"Njegov plan je bio da mu ubije ženu, što bi mu omogućilo jednim kukavičkim činom da izbegne i svoje finansijske obaveze i svoje bračne zavete", rekao je Maršal o pastoru "Westside Church of Christ", svešteniku Čarlsu Senetu.

Smit i njegov prijatelj Džon Parker, koji je pogubljen 2010. godine, dobili su po 1.000 dolara da sprovedu plan u delo. Dvojica muškaraca uhvatili su ženu u zasedu i udarali je, tukli, tukli i izboli na smrt. Maršal je rekao da je ubodena osam puta u grudi i dva puta u vrat.

Ajvi je završila svoje pismo Hamu rekavši da zadržava ovlašćenje da odobri odlaganje ili zamenu pre izvršenja izvršenja, iako "nema trenutnog plana da odobri pomilovanje u ovom slučaju".

BONUS VIDEO 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading