Nemačka
Foto: Alo/Profimedia

Kompanija Lehna, koja je nekada bila vodeća u proizvodnji kuhinjskih i pozadinskih ploča, suočava se sa surovom ekonomskom situacijom zbog čega je bila primorana da proglasi bankrot.

Budućnost kompanije iz Rotenburga povrh Taubera je neizvesna i stotine zaposlenih strahuje za posao, prenosi Feniks magazin.

Kompanija, nekada simbol prvorazrednog kvaliteta i kreativnih ideja, trebalo bi da od 1. januara bude insolventna.

Vest, koja je šokirala zaposlene i celu industriju, objavili su advokati kompanije.

Lehna je na kraju 2021. godine bila na rubu finansijskog kolapsa. Sada, nakon kratkog perioda oporavka, nazire se još jedna teška poslovna kriza.

Razlozi za drastičan razvoj događaja su različiti i odražavaju trenutne izazove s kojima se mnoge industrije suočavaju. Teška ekonomska situacija, pod uticajem promena potrošačkih navika nakon globalne pandemije, glavni je razlog za ovaj oštri rez.

Rastuće cene i stalno visoke kamatne stope imale su razorne efekte na poslovanje. Bolan pad prodaje od 35 posto u odnosu na prethodnu godinu takođe je stavio kompaniju pod ozbiljan pritisak.

Čak 320 radnika suočava se sa nesigurnim vremenima jer su zabrinuti za svoju profesionalnu budućnost.

Nemački mediji navode da bi cela odeljenja za obradu mogla da se suoče s gašenjem. Proizvodne linije mogle bi da budu zatvorene od januara dok tačan broj radnika koji bi trebalo da napuste kompaniju još nije poznat.

Ipak, postoji tračak nade, čak i ako je nemačka kompanija insolventna.

Proizvodnju stakla, koja se smatra vrednim delom kompanije, uskoro će preuzeti investitor. Radnici koji rade u tom pogonu za sada mogu da odahnu jer se u tome sektoru ne planiraju otpuštanja.

Nemački gigant u proizvodnji preciznih alata Groz-Bekart, podsetimo, takođe je primoran na rezove i šalje zaposlene u fabrici u Albštatu na skraćeno radno vreme od 1. januara.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading