Donald Tramp dolazi na suđenje
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

FT predviđa da nekadašnji američki predsednik Donald Tramp neće pobediti na izborima koji će u toj zemlji biti održani početkom novembra, ali da će kampanja biti najprljavija do sada.

- Izbori će biti tesni, a Tramp će biti osuđen po barem jednoj od nekoliko optužnica koje se vode protiv njega, što će on predstaviti kao politički progon od strane kriminalne porodice Bajden - navodi list.

Oni smatraju i da će 2024. godina biti najtoplija do sada, odnosno da će u tom pogledu preteći godinu iza nas.

Sukob Izraela i Hamasa neće eskalirati u širi regionalni konflikt, pošto čak i ako se sukob Izraela i Hezbolaha bude intenzivirao, ni Vašington ni Teheran ne žele rat.

List predviđa i da će lider opozicije Kir Starmer postati novi premijer Velike Britanije, pošto je izvesno da će parlamentarni izbori u toj zemlji biti održani tokom sledeće godine.

Jedino pitanje je koliko će poslaničkih mesta osvojiti opozicioni Laburisti, pošto je teško zamisliti kako bi aktuelni premijer Riši Sunak mogao da dobije dovoljno podrške kako bi ostao na vlasti, piše FT.

Kineska privreda neće zapasti u krizu, a ekonomski rast donedavno najmnogoljudnije zemlje na svetu neće pasti ispod tri odsto.

S druge strane, predsednički izbori na Tajvanu neće dovesti do sukoba oko tog ostrva, za koji Kina i dalje smatra da može da povrati diplomatskim sredstvima, navodi FT.

Takođe, list predviđa i da će SAD i Evropska unija nastaviti da finansiraju Ukrajinu. Oni navode da bi potencijalni povratak Trampa u Belu kuću bio značajniji problem od veta mađarskog premijera Viktora Orbana, za koji bi EU "Trebalo da pronađe rešenje".

Novinari FT-a smatraju i da će Ursula fon der Lajen ostati na čelu Evropske komisije i nakon izbora za Evropski parlament, ali da će se namučiti da to postigne.

Njena navika da nameće politike državama članicama i blisko usklađivanje sa Vašingtonom iznervirala je neke evropske lidere, navodi taj list. Ipak, u ovom trenutku nema drugih jakih kandidata.

Vladajuća partija u Južnoj Africi, Afrički nacionalni kongres, pašće ispod 50 posto podrške na izborima u toj zemlji - prvi put od pobede Nelsona Mendele na predsedničkim izborima 1994. godine.

FT predviđa i da Argentina neće dolarizovati svoju ekonomiju - i pored obećanja njihovog novog predsednika Havijera Mileja - kao i da obnovljivi izbori električne energije neće preteći ugalj na globalnom nivou.

Taj list smatra i da će društvena mreža Iks, koju je prošle godine kupio milijarder Ilon Mask, bankrotirati, kao i da će danski farmaceutski gigant "Novo Nordisk" biti postati najvrednija evropska firma.

Za kraj, FT previđa da ženski muzički izvođači neće zaraditi više novca od svojih muških kolega, iako će Tejlor Svift nastaviti da dominira na kada je reč o zaradi od turneje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading