Eksplozija bombe u Pakistanu
Foto: AP/Tanjug/Ap

Bomba je eksplodirala pored kombija u kojem je bila policija sa zadatkom da zaštiti radnike koji sprovode kampanju imunizacije protiv poliomijelitisa, javlja AP. 

Napad se dogodio u bivšem uporištu pakistanskih talibana Mamund, u provinciji Hajber Pahtunhva koja se graniči sa Avganistanom, izjavio je predstavnik polciije Kašif Zulfikvar.

On je potvrdio da su neki od ranjenih policajaca u kritičnom stanju. Zulfikuar je dodao da je kampanja imunizacije zaustavljena u oblasti u kojoj se dogodio napad, a da će biti nastavljena u drugim delovima zemlje.

Kampanje imunizacije protiv poliomijelitisa u Pakistanu su redovno praćene nasiljem.

Islamski militanti često napadaju timove koji sprovode imunizaciju i policiju koja je zadužena da ih štiti, tvrdeći da je vakcinacija deo "zapadne zavere za sterilizaciju (pakistanske) dece".

Niko nije odmah preuzeo odgovornost za ovaj napad izveden nekoliko sati nakon što su vlasti pokrenule prvu kampanju vakcinacije protiv poliomijelitisa u ovoj godini.

Pakistan i Avganistan su jedine zemlje na svetu u kojima je poliomijelitis i dalje endemska bolest.

Prošle godine u Pakistanu je otkriveno najmanje šest novih slučajeva poliomijelitisa, skoro svi na severozapadu zemlje, gde roditelji često odbijaju da vakcinišu decu, što je bio udarac naporima države da se iskoreni ova bolest koja može izazvati ozbiljnu paralizu kod dece.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading