TRAMP SE VRAĆA U VAŠINGTON Apelacioni sud donosi važnu odluku
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Ishod ovog slučaja će imati ogromne posledice kako za veliki krivični postupak protiv Trampa, tako i za šire i pravno, do sada nerazmotreno, pitanje da li bivši predsednik može da bude krivično gonjen za dela počinjena u Beloj kući. To će takođe verovatno postaviti teren za dalje žalbe pred Vrhovnim sudom SAD, koji je prošlog meseca odbio zahtev za razmatranje, ali bi ipak mogao da se uključi kasnije.

Brza odluka je ključna za specijalnog tužioca Džeka Smita i njegov tim, koji žele da slučaj - koji je sada pauziran do žalbe - dođe na suđenje pre novembarskih izbora. Ali Trampovi advokati, pored toga što traže da se slučaj odbaci, nadaju se da će imati koristi od dugotrajnog žalbenog procesa koji bi mogao da odloži suđenje daleko posle zakazanog datuma početka - 4. marta, a možda čak i posle izbora.

Njegov dolazak u sud će verovatno poslužiti kao stanica u predizbornoj kampanji, sa zgradom suda u pozadini, ocenjuje novinska agencija Rojters.

Tramp neće imati priliku da govori na sudu dok njegovi advokati pokušavaju da ubede troje sudija apelacionnog suda da slučaj treba da bude odbačen pre nego što krene na suđenje u martu.

Ali s obzirom da republikansko nadmetanje za predsedničku nominaciju treba da počne sledeće nedelje, Tramp bi možda dobio priliku da televizijskim kamerama ispred zgrade suda kaže da je žrtva političkog progona.

Tramp je i najavio da bi mogao da iskoristi situaciju da sebe prikaže kao žrtvu politizovanog pravosudnog sistema. Iako nema dokaza da je predsednik Džo Bajden imao bilo kakav uticaj na slučaj, Trampov argument mogao bi da odjekne kod republikanskih glasača u Ajovi dok se pripremaju za pokretanje procesa predsedničke nominacije.

„Naravno da sam imao pravo, kao predsednik Sjedinjenih Država i vrhovni komandant, na imunitet“, napisao je u objavi na društvenim mrežama, dodajući: „Tražio sam da li je bilo prevare birača i pronašao je, što je moja obaveza da i na drugi način upravljam našom državom.”

Tramp je stvorio veliku prednost nad rivalima za stranačku predsedničku nominaciju od kada je objavljena prva krivična prijava protiv njega prošlog marta, a očekuje se da će lako pobediti na stranačkim skupovima u ponedeljak u Ajovi.

Trampovi advokati će u sudnici reći tročlanom sudskom veću američkog Apelacionog suda okruga Kolumbija da slučaj treba odbaciti na osnovu toga što bivši predsednici ne mogu biti krivično odgovorni za obavljanje svojih službenih dužnosti.

Omogućavanje krivičnog gonjenja bivših predsednika, tvrde, „pokrenulo bi cikluse optuživanja i politički motivisanog krivičnog gonjenja“.

Bivši predsednici uživaju širok imunitet od tužbi za radnje preduzete u okviru njihovih zvaničnih dužnosti u Beloj kući. Ali pošto nijedan bivši predsednik pre Trampa nikada nije bio optužen, sudovi se nikada ranije nisu bavili pitanjem da li se ta zaštita odnosi na krivično gonjenje.

Trampovi advokati insistiraju da je tako, tvrdeći da sudovi nemaju ovlašćenja da kontrolišu zvanične akte i odluke predsednika i da krivično gonjenje njihovog klijenta predstavlja dramatičan otklon od više od dva veka američke istorije, koji bi otvorio vrata budućnosti „politički motivisanim“ slučajevima. Oni su u ponedeljak podneli sličan zahtev u još jednom krivičnom postupku protiv Trampa u Džordžiji.

Specijalni tužilac Džek Smit tvrdi da bi dodeljivanje takvog sveobuhvatnog pravnog štita budućim predsednicima dalo dozvolu da počine zločine kao što je primanje mita ili upućivanje FBI-ja da podmeće dokaze političkim protivnicima.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading