Katolički svestenici
Foto: Profimedia/Profimedia

Papa ima poslednju reč, ali je potvrdio da je o tome već govorio u Vatikanu, dodajući da je sada pravo vreme da se "ozbiljno razgovara o tom pitanju", prenose brojni italijanski mediji.

Taj autoritativni vatikanski prelat smatra da i sveštenicima treba dati priliku da se venčaju, "kao što je to u crkvama istočnog obreda". Zašto treba da izgubimo mladog čoveka samo zato što želi da se venča? Tako smo izgubili dobre sveštenike, jer su izabrali brak, zapitao je on.

- To je bila opcija izbora u prvom milenijumu postojanja crkve i trebalo bi ponovo da postane izbor... Muškarac može sazreti, uključiti se u neku vezu, voleti ženu. Kako sada stvari stoje, postoji samo pravo da bira između žene i sveštenstva, a neki sveštenci se nose sa ovom situacijom tako što tajno vode romantične veze. Ovo je globalna realnost i to se ne dešava samo na Malti. Znamo da širom sveta ima sveštenika koji takođe imaju decu, ona rastu u tajnosti, mislim da ih ima i na Malti - kaže on.

Ovaj nadbiskup, inače advokat, osim što vodi crkvu na Malti od 2022. godine, pomoćnik je sekretara Dikasterija za nauku i veru Svete stolice. Papa Franja ga često poziva da pokrene istrage o nekim od najistaknutijih slučajeva na međunarodnom planu seksualnog zlostavljanja u crkvi.

Amazonija

Arhijerejski sinod je 2019. godine velikom većinom glasova dao dozvolu oženjenim muškarcima u regionu Amazonije da postanu sveštenici kako bi pomogli u ispunjavanju potrebe lokalne crkve. Nadbiskup je zaključio da je papa bio u pravu što je insistirao da takva promena ne treba da ima za cilj ublažavanje krize vokacije.

Međunarodni pokret oženjenih sveštenika, koji je 2003. godine osnovao don Đuzepe Serone, komentarisao je izjavu malteškog nadbiskupa: "Dobro je što je visoki predstavnik vatikanske hijerarhije dao saglasnost da se reforma o oženjenim sveštenicima ponovo stavi kao pitanje Dikasterija. Papa na kraju svog pontifikata treba konačno da otvori vrata za oženjene sveštenike prihvatanjem predloga koji se godinama pojavljuje u čitavom svetu, a do sada zanemarenom", smatra on.

Da li će se vode ustalasati ostaje da se vidi, iako papa ne najavljuje promene u tom smislu, ali se marta 2023. godine, na argentinskom portalu "Infobae" pojavila njegova izjava da propis sprečava sveštenike da se žene, da je to "jedan privremeni propis, da on nije večan kao svešteničko zaređenje", naiame, "celibat je jedna disciplina" i kao takav može biti ponovo preispitan.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zdrava pamet

11.01.2024 22:12

Sasvim je logično da će samo sveštenik koji ima kompletnu porodicu moći da razume svoju pastvu i da joj realno pomogne i posavetuje je. Neprirodno je da zdrav muškarac živi u celibatu.