Kralj
Foto: AP/Martin Meissner (STF)

Danska kraljica Margareta II odličila je da abdicira 14. januara nakon 52 godine koje je provela na prestolu. Nju će naslediti najstariji sin prestolonaslednik Frederik.

Ovu odluku objavila je u svom novogodišnjem govoru, a juče je na tron stupio novi kralj. Nakon što je danska kraljica imala zdravstvene probleme, razmišljala je o budućnosti što ju je navelo da sinu preda vladarsku stolicu. Kako su preneli strani mediji ona je u februaru je uspešno operisala kičmu.

- Operacija me je prirodno potakla na razmišljanje o budućnosti – je li došlo vreme da prepustim dužnost idućoj generaciji - kazala je u govoru.

Princ Frederik i Marija od Danske postali su novi kralj i kraljica i sigurno je da će se njihovi životi  nepovratno promeniti - kao i životi njihovog četvoro dece.

Princeza Meri, koja će postati prva kraljica Danske rođena u Australiji, osvojila je javnost svojom posvećenošću kraljevskoj dužnosti i tečnim poznavanjem jezika. Svog muža upoznala u prepunom pabu u Sidneju pre 23 godine i nije imala pojma da je on iz kraljevske porodice.

Zahvaljujući njoj Frederik je postao popularan, jer mu je brak sa Meri doneo ulogu porodičnog čoveka. Otkako su se upoznali i venčali budući kraljevski par je dobio četvoro dece, od kojih će najstariji sina Kristijana preuzeti ulogu prestolonaslednika.

Do sada su tinejdžeri iz kraljevske porodice odrastali relativno mirnim životom, ali sada su oči javnosti iz celog sveta uprte u njih. Iako potiču iz imućne i poznate porodice, tinejdžeri su do sada živeli daleko znatiželjne javnosti. Oni su pohađali državne škole i živeli normalnim životom, gotovo kao i sva druga deca

Najstarije dete, budući prestolonaslednik Kristijan, uključio se u porodični posao od svog 18. rođendana i trenutno je fokusiran na završetak svog obrazovanje.

Mlađa braća i sestre, princeza Izabela, 16, i blizanci Vinsent i Džozefina su nedavno proslavili svoj 13. rođendan i svi su koncentrisani na svoje školske zadatke. I dok su u javnosti zvanični i pokazuju sve manire koje treba da imaju članovi kraljevske porodice, njihovi privatni snimci otkrivaju da vode jedan sasvima uobičajen porodični život.

Deca se često šale na račun maming australskog naglaska – opisujući njen danski izgovor kao "smešan". Ipak, danas je dan kada će se njihov život zauvek promeniti.

U znak novih obaveza najstarijeg prestolonaslednika, Kristijan će putovati automobilom sa svojim roditeljima od njihove kuće palate Frederika VIII u Amalijenborgu do palate Kristijansborg, koju danska kraljevska porodica koristi za zvanične događaje.

Upoznajte novu dansku kraljevsku porodicu

Princ Kristijan 

Princ Kristijan Valdemar Anri Džon, princ od Danske i grof od Monpezata, rođen je 15. oktobra 2005. u Kopenhagenu. Njegovo ime je izabrano u skladu sa danskom kraljevskom tradicijom smenjivanja Frederika i Kristijana, a srednje ime „Džon“ je po njegovom dedi Džonu Donaldsonu.

Kristijan je bio prvi član danske kraljevske porodice koji je pohađao obdanište, a zatim i javnu državnu školu, Tranegardskolen u Hellerupu, bogatom predgrađu Kopenhagena. Ipak, roditelji odlučuju da ga povuku iz internata Herlufšolm 2022. godine, nakon što su se u javnosti pojavile informacije da je tamo bio izložen maltretiranju i nasilju.

Obrazovanje je nastavio u Ordrup gimnaziji. Na njegov 18. rođendan 2023. kraljica Margret je princu Kristijanu dodelila Orden slona – najveće dansko priznanje, koje se dodeljuje od 1693. godine.

Njegovo punoletstvo obeleženo je raskošnom ceremonijom i svečanom izjavom da će se pridržavati ustava. Kada napusti školu, Kristijan bi mogao da ode na univerzitet i verovatno će proći vojnu obuku kao i njegov otac, ali sada, kao prvi u redu za dansku monarhiju, njegova najveća lekcija sada će biti da preuzme ulogu prestolonaslednika.

Princeza Izabel

Iako ima samo 16 godina, princeza Isabela Henrieta Ingrid Margret nosi epitet popularne devojke koju na društvenim mrežama prati ogroman broj ljudi. Rođena 21. aprila 2007. u Univerzitetskoj bolnici u Kopenhagenu, dobila je ime po obe strane porodice - Henrijeta po svojoj pokojnoj australijskoj baki i Margret po svojoj kraljevskoj baki.

Bila je prva devojčica rođena u danskoj kraljevskoj porodici od rođenja njene pratetke, kraljice Ane Marije od Grčke 1946. godine.

Trenutno se školuje u Gimnaziji Oregard, a je prethodno išla u istu državnu školu kao i njen brat Kristijan. Ona polako odrasta, pa je sve češće možemo videti u odevnim kombinacijama koje je prethodno nosila njena majka.

Princ Vinsent

Princ Vinsent Frederik Minik Aleksandar rođen je 26 minuta pre svoje sestre bliznakinje Džozefine 8. januara 2011. godine, što ga čini trećim u redu za tron kada mu otac postane kralj.

Rođen u Rigshospitaletu, istoj bolnici kao i njegova braća i sestre, prestolonaslednik Frederik se našalio da je trebao da se zove Elvis, jer je rođen na isti dan kad i ova velika muzička legenda.

Vinsent i Džozefina su 15. avgusta 2017. krenuli u školu u Tranegordskolenu, istu državnu školu u koju su išli njegovi braća i sestre. Oni su nedevno proslavili 13. rođendan.

Princeza Džozefina 

Princeza Džozefina Sofija Ivalo Matilda biće četvrta u redu za danski tron posle 14. januara. Ona i Vinsent imaju avanturistički duh i uživaju u brojnim avanturama, trkama i pasionirani su ljubitelji fudbala.

Džozefina, koja trenutno pohađa Kildegard, privatnu školu, počinje da eksperimentiše sa modom, čak i pozajmljuje stare haljine svoje majke, piše Espreso.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading