Farma pilića
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U Ludbreškoj Komarnici nalazi se gradilište za prvu od tri farme pilića koje će biti izgrađene u okolini Ludbrega. To je jedan od prvih hrvatskih privrednih koraka ukrajinskog preduzetnika Jurija Kosjuka, većinskog vlasnika ukrajinske kompanije Mironivski Hliboprodukt, koja je pre četiri godine preuzela „Perutninu Ptuj“, a u čijem je vlasništvu i „Perutnina Ptuj – Pipo“ iz Čakovca. U poslovnim krugovima, Kosiuk je poznat kao evropski kralj piletine. Njegova Perutnina je nedavno od Grada Ludbrega kupila zemljište na kojem namerava da u naredne dve godine izgradi još jednu farmu.

Druga farma trebalo bi da bude izgrađena između Ludbreka predgrađa Apatije i Slokovca i proizvodi skoro dva miliona pilića godišnje.

- Reč je o velikim investicijama, otprilike deset miliona evra po kompleksu, ali verujemo da će s godinama to biti isplativo - izjavio je za HRT Dubravko Folnović, direktor "Perutnine Ptuj - Pipo" Čakovec.

Uz ukrajinski kapital, sledeće godine bi trebalo da bude izgrađena i treća farma pilića na području Legrada, najsevernije opštine Koprivničko-križevačke županije. Od sva tri, godišnje bi na tržište dolazilo skoro šest miliona pilića. A, pošto naša zemlja već proizvodi dovoljno pilećeg mesa za svoje potrebe, mali proizvođači strahuju da će ih ukrajinske investicije uništiti. Međutim, u "Perutnini Ptuj - Pipo" iz Čakovca su naveli da domaći proizvođači nemaju razloga za strah, jer kompaniji već nedostaju kooperanti. Tako da će rado sarađivati sa postojećim hrvatskim.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading