ZOGOVIĆ: VDT da krene od “prvog milona”, “Telekoma”, “Pandora papira” i stotine drugih afera koje se dovode u vezu sa Đukanovićem
Alo!

On je govorio o tome, šta za Crnu Goru znači, što je nakon više godina VD stanja, u parlamentu pre dva dana konačno izabran VDT Milorad Marković.

Kako komentarišete izbor novog Vrhovnog državnog tužioca?

Zarobljeno pravosuđe je decenijama glavna brana izgradnji pravne države. Opstrukcoioni monopoli u cilju izbegavanja pravne odgovornosti nekadašnjih vladajućih elita posebno su bili izraženi  dok je neprikosnovena gospodarica ishoda svih sudskih procesa bila Đukanovićeva specijalka Vesna Medenica. Dno koje je u tim mračnim vremenima dotaklo naše sudstvo najbolje potvrđuje predlog Opšte sednice Vrhovnog suda od 03.07.2019.godine da se suprotno Ustavu Vesna Medenica po treći put izabere za predsednicu Vrhovnog suda a koji je jednoglasno podržalo svih 18 sudija koje su učestvovale u glasanju.

Ustav i zakon brutalno su gaženi od najveće sudske instance kojoj je država poverila da u njeno ime deli i kontroliše deljenje pravde. To je bila besudna vremena u kojima su sudovi i tužilaštvo pretvoreni u inkviziciju za progon političkih protivnika i pokrovitelje i zaštitnike  organizovanog kriminala, korupcije i bespoštedne pljačke države pod dirigentskom palicom Mila Đukanovića. O kakvom spoju kriminalne, političke, pravosudne i ekonomske moći je bilo reč najbolje potvrđuju prepiske iz skaj aplikacija iz kojih je lako utvrditi kako su vladajuće političke elite, policija, sudstvo i tužilaštvo bili zaštitnici kriminala a mafija zaštitnik tih kvazi elita kojima je jedina ideologija u koju su iskreno verovali bila nelegalno bogaćenje a mantra o zaštiti države pokrivalica za špekulativne nezakonite aktivnosti koje su donosile profit. Upravo takvo nasleđe čeka novog VDT-a od koga se očekuju odlučnost i hrabrost u borbi protiv svih oblika kriminaliteta.

Da li očekujete da njegovim izborom krene proces „oslobađanja“ zarobljenog tužilaštva koji je bio kočnica procesa EU integracija u Crnoj Gori?

Proces oslobađanja Tužilaštva započeo je izmenom tužilačkih zakona, penzionisanjem Milivoja Katnića, i izborom Vladimira Novobića za SDT-a. Međutim, na novom VDT-u je da da novu energiju i novi zamah tek otpočetom procesu stavaranja nezavisnog, nepristrasnog i profesionalnog tužilaštva. Neophodno je preispitati sva dosadašnja postupanja tužilaca u kojima su štitili interese raznih političko kriminalnih hobotnica kao što je bio slučaj u predmetu pokušaja terorizma popularno nazvanom „Državni udar“ gde je organizovana kriminalna grupa režirala i podmetnula ovu aferu u cilju eliminacije političke konkurencije. Od novog VDT-a se očekuje visok stepen odlučnosti i hrabrosti  bez kojih nema očekivanih rezultata. A rezultati ne smeju da izostanu jer svi zajedno moramo pobediti vremena u kojima je pravda bila podređena nepravdi a država mafiji i kriminalu.

 Smatrate li da će njegov izbor pokrenuti istragu brojnih afera u kojima su upleteni članovi bivšeg predsednika Crne Gore, Mila Đukanovića i njemu bliskih ljudi? ( Ničija kuća, Pandora, Koverta, Telekom…)

Za početak bi trebalo omogućiti dolazak i dostupnost pravdi Duška Kneževića da bi se krenulo redom od Prvog milona. A onda dalje preko: „Telekoma, Pandora papira, Koverte, prodaje KAP-a, Limenke, Afere SČ“ i tako redom sve do funkcionerskih stanova  i afere  „Ničije kuće“ i stotine drugih afera koje se dovode u vezu sa Đukanovićem i drugim političkim centrima moći zaključno za navodima iz skaj aplikacija. To bi bio najispravniji put za vraćanje povjerenja u naše pravosuđe i potvrda stare maksime da pred zakonom svi moraju biti jednaki. U suprotnom ako ovi rezultati izostanu imaćemo nastavak selektivnog funkcionisanja zarobljenog pravosuđa što nadam se nikom nije cilj.

IN4S

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading