vesna medenica i milo đukanović
Foto: Printscreen/YouTube/ Al Jazeera Balkans

I sve bi to bilo u redu da novoizabrana Zastupnica nije, barem po onom što je i pojašnjeno u prošlonedeljnom broju nedeljnika „Monitor”, kadar bivšeg predsednika Crne Gore, Mila Đukanovića i bivše predsednice Vrhovnog suda, Vesne Medenice, prenosi "Borba".

Naime, kako podseća „Monitor” u prošlonedeljnom broju, Peković je, kao sudija u Podgorici, po privatnoj tužbi Vladimira Popovića i Karlesa Palau Kola, vodila slučaj Vetroelektrane Možura za plaćanje duga i nadoknade štete protiv španskog Audax Renovables (nekadašnja Fersa Energias Renovables), koji je nekada držao koncesiju za gradnju i eksploataciju energije vetra na brdu Možura.

Tadašnja Fersa je, nakon što su Popović i Kol kao posrednici i konsultanti, odbili učestvovati u šemi „ugrađivanja u projekat“ predsednika borda „Ferse“ i vrha tadašnjeg crnogorskog režima, prekinula izgradnju i prodala lokalnu firmu Mozura Wind Park (MWP) i koncesiju.

„Kupac je bila sumnjiva offshore firma ‘Cifidex’ sa Sejšela sa osnivačkim kapitalom od 1 dolara, iako je to bilo protivno crnogorskom Zakonu o koncesijama (čl.52), jer Cifidex nije imao ni iskustva ni kapital da nastavi projekat”, primećuje se u prošlonedeljnom tekstu objavljenom u nedeljniku „Monitor”.

Vlada, kojom je tada rukovodio Milo Đukanović, prećutala je postojanje Cifidex-a uz priču da se pregovara direktno sa državnom firmom „Enemalta“ sa Malte i tiho dala zeleno svetlo za prodaju.

„Novac za kupovinu akcija MWP je, prema tvrdnjama ‘Reuters-a‘, obezbedio Jorgen Fenek, glavnooptuženi za organizaciju ubistva malteške novinarke Dafne Galicije, preko svoje kompanije ‘17 Black Limited’ iz Dubaija. Nakon dve sedmice Cifidex je preprodao akcije ‘MPW Enemalti’ za tri puta veću cenu. Nakon toga je Fenekova firma u Dubaiju dobila natrag posuđeni novac, kao i 4.6 miliona ‘akcijskog profita’, koji odgovara sumi koja je ranije Fersa, shodno priloženom ugovoru na sudu kod Pekovićke, trebala isplatiti ‘posrednicima u Crnoj Gori’, ili, kako mnogi pretpostavljaju, vrhu crnogorske države”, navodi se u tekstu.

Ukoliko se stvari pogledaju kroz prizmu Panamskih papira, „ugradili“ su se i visoki funkcioneri malteške vlade.

„Tokom suđenja u Podgorici svedočila је Ana Izabela Lopoz Porta, generalna direktorica ‘Audax-a’, koja je tvrdila da Popović i Kol nikada nisu bili posrednici nekadašnje ‘Ferse’, već da je ova kompanija poslove u Crnoj Gori obavljala preko kompanije ‘BWP Europe Consulting’ iz Barselone. Kada su Popović i Kol tražili da se utvrde reference te firme, za koju su tvrdili da je nepostojeća, sud je preko Ministarstva pravde Crne Gore tražio izjašnjenje španskih organa”, pojašnjava se u „Monitoru”.

Nakon dužeg čekanja, dodaje se tekstu, putem međunarodne pravne pomoći stiglo je saopštenje španskih vlasti da „BWP Europe Consulting“ nije registrovan, niti je ikada bio, bilo u Barseloni ili drugdje u Kraljevini Španiji.

Na ovako utvrđeno krivokletstvo na sudu Ane Porte, sudija Peković nije reagovala niti je obavestila tužilaštvo.

Ona je, dakle, presudila  u korist „Audax-a“, uprkos obimnoj dokumentaciji u vidu e-mail prepiske i izjava svedoka koje su Popović i Kol priložili uz šeme isplate novca, uključujući i mito za glavne igrače sa obe strane.

„Sutkinja je zaključila da ‘nema dokaza da su Popović i Kol bili posrednici u projektu’, dok u obrazloženju presude ona kasnije navodi da su oni ‘zaista na određeni način bili povezani sa projektom… Možura’“.

U obrazloženju presude, koja je potvrđena i na Višem sudu, Katarina Peković se preko 17 puta poziva na ugovor između „Ferse“ i nepostojeće „BWP Europe Consulting“ i da „nije nikada bilo sporno da je zaključen ugovor između drugooptužene i BWP EC, jer se takav ugovor nalazi u spisima predmeta“ – iako je jasno iz dopisa španskih vlasti da je tako nešto bilo fiktivno i nezakonito.

„Sutkinja  Peković je, rešenjem koje je donela u toku postupka 13.09.2021. (P.br.3645/13), i sama priznala fiktivni karakter BWP EC, jer je odbacila i tužbeni zahtjev protiv istog, jer to „privredno lice nikada nije registrovano u Kraljevini Španiji“. SDT koji vodi maratonski izviđaj (od novembra 2017.) se još nije izašnjavao na ovakve navode i kontradikcije sutkinje Peković“, konstatuje se u listu.

Stoga glavni akteri afere Možura, pogotovo oni u Crnoj Gori, zaključuje se u tekstu, mogu biti zadovoljni sa novim Zastupnikom Crne Gore u Strazburu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading